Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Gemeenteraad Den Helder kiest voor stadhuis op Willemsoord: "Eindelijk einde hoofdpijndossier"

26 februari 2019, 06.51 uur

De gemeenteraad van Den Helder heeft maandagavond groen licht gegeven aan het plan om een stadhuis op te richten op de oude Rijkswerf Willemsoord. Gebouwen 66 en 72, schuin tegenover elkaar, moeten het nieuwe onderkomen worden van de gemeentelijke organisatie met 350 ambtenaren.

De coalitie was het gisteren helemaal eens met de plannen, de stemming kwam neer op 21 stemmen voor en 8 tegen. De ChristenUnie beschreef dat een hele generatie in Den Helder inmiddels is opgegroeid met geluiden van geruzie over het stadhuis. Al meer dan 20 jaar wordt er over gesproken. De partij noemde het daarom ook het hoofdpijndossier. CDA-er Harmen Krul bevestigde dat beeld: "De discussie begon rond mijn geboorte". 

Lees ook: Gemeente Den Helder staat voor historisch besluit over omstreden nieuwe stadhuis

CDA, PvdA en VVD spraken duidelijk hun vertrouwen uit in het college. De PvdA benoemde daarbij dat de gemeenteraad niet mee moet regeren op details maar zich er enkel op hoofdlijnen mee bezig moet houden. De VVD is blij dat alle functies straks op één locatie komen.

Breed gedragen
Beter voor Den Helder, die ook namens de Senioren Partij sprak, roemde de aanpak van het college. Volgens de partijen geeft het vertrouwen voor de toekomst. De Stadspartij is blij dat het plan breed gedragen wordt en dat het stadhuis geen onderwerp zal zijn bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Lees ook: Stichting maakt bezwaar tegen komst ambtenaren Den Helder

Tegenstanders als PVV, Gemeentebelangen, Behoorlijk Bestuur, GroenLinks en D66 maken zich zorgen over het besluit van de raad. Volgens de PVV draait het straks uit op een financiële uitglijder en kan de gemeente zich opmaken voor een lange rechtsgang. Behoorlijk Bestuur is daar ook bang voor en ziet ook problemen rond de bereikbaarheid. D66 noemde het "geen historische beslissing" van de raad, maar juist een historische vergissing. GroenLinks is bang dat de kosten nog hoger zullen worden dan de nu al ingeplande financiën: "Het plan gaat stuk lopen."

Nog veel uit te zoeken
Wethouder Michiel Wouters is blij dat er nu een besluit ligt en benadrukt dat er nog een hoop zaken uitgezocht moeten worden de komende tijd. Volgens hem zal het college er alles aan doen om de Museum Haven te ondersteunen bij de activiteiten op het terrein.

De tekst gaat door onder de video

Wethouder Wouterse over stadhuis Den Helder - NH Nieuws

GroenLinks en D66 kwamen vóór de behandeling van de plannen nog met een voorstel voor een raadgevend referendum. De PVV, Gemeente Belangen en Behoorlijk Bestuur ondersteunden dit initiatief maar het plan werd weggestemd door de coalitie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!