Whatsapp

Noordkop & Texel

Weer drie explosieven gevonden: "Strand Den Helder nog lang niet schoon"

25 februari 2019, 18.00 uur

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vandaag op het strand van Den Helder drie ontstekers van mortiergranaten tot ontploffing gebracht. Strandzoeker Ed Mallekoote trof de explosieve ontstekers afgelopen zondag aan langs de kust. "Ze hebben vorig jaar blijkbaar overal naar gezocht, behalve naar explosieven."

Afgelopen jaar startte de zoektocht van Mallekoote naar explosieven op het strand, nadat hij eind januari vijf granaten onder het zand vandaan haalde. "Ik ben meestal op zoek naar muntjes en knopen van uniformen uit de Tweede Wereldoorlog, maar nu vond ik op een afstand van 250 meter weer drie ontstekers."

Lees ook: Bommenvinder krijgt steun van explosievenexpert

Mallekoote heeft afgelopen jaar ruim 200 explosieven opgegraven en gemeld bij de politie en de EOD. Daarop heeft de gemeente opdracht gegeven aan het bedrijf REAseuro om de strandgangen van Den Helder en Julianadorp vrij te maken van resterende explosieven.

Lees ook: Strand voorlopig vrij van explosieven

Volgens strandzoeker Ed Mallekoote is bij het opsporen van van explosieven door REAseuro niet de juiste methode gebruikt, zodat granaatontstekers van messing zoals die zondag zijn gevonden, over het hoofd zijn gezien. "Er is alleen gezocht naar ijzer en dan krijg je dit dus."

Het bedrijf REAseuro was nog niet bereikbaar voor commentaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp