Ga naar Content
Sport

Blind: "Je hoeft ons niet extra te motiveren hoor"

25 februari 2019, 11.51 uur · Aangepast 26 februari 2019, 10.03 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

Van Daley Blind hoeft er de komende dagen in de kleedkamer van Ajax geen briefje te hangen met 6-2, de cijfers van de pijnlijke nederlaag vorige maand in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord. "Je hoeft ons niet extra te motiveren hoor", zegt Blind. "Wij willen ons in de halve finale van de beker heel graag revancheren in De Kuip."

Lees ook: Voorspel beide bekerduels en win een gesigneerd shirt van AZ of Ajax!

Als geboren Amsterdammer weet Blind hoe zelfs een nipt verlies tegen de rivaal uit Rotterdam al aankomt in hoofdstad. Dan tellen al die overwegend goede resultaten van de vorige afleveringen van de Klassieker even niet. En dit was niet zomaar een nederlaag. Ajax werd overlopen, vooral in de tweede helft. Voor het eigen fanatieke publiek bewees Feyenoord maar weer eens dat het zich voor een nationale topwedstrijd nog wel kan opladen.

Lef
"Het is belangrijk dat wij daar nu wel duels gaan winnen", blikt Blind vooruit op de halve eindstrijd van woensdag. "Pas daarna kunnen we laten zien dat we voetballend misschien wel beter zijn. We moeten daar met lef gaan voetballen en ook niets forceren in de duels. Dat gaat alleen maar kaarten kosten. We moeten gewoon doen waar we goed in zijn. Dan heb ik er wel vertrouwen in."

Geen uitfans
Blind betreurt dat de halve finale, zoals het er nu naar uitziet, zonder fans van Ajax wordt afgewerkt. "Dat geeft een andere sfeer. Je gaat bijvoorbeeld niet juichend naar een leeg uitvak. Het heeft allemaal wel lang genoeg geduurd nu. Supporters van Ajax moeten naar Feyenoord en Den Haag kunnen, net zoals fans van die clubs bij ons welkom moeten zijn. De politie heeft alles goed onder controle en de straffen zijn hoog. Daarbij verdient iedereen na al die jaren wel weer een nieuwe kans om te laten zien dat het wel een beetje normaal kan."

Nog geen KNVB-beker
Blind is teruggekomen naar Ajax om prijzen te winnen. Hij veroverde voor zijn periode bij Manchester United vier keer de landstitel met zijn eerste profclub en mocht eenmaal de Johan Cruijff Schaal boven zijn hoofd houden. De KNVB-beker ontbreekt nog op zijn erelijst. Ajax won die bokaal voor het laatst in 2010, toen Blind was verhuurd aan FC Groningen.

Drie fronten
"We hebben een druk programma, want we zijn nog op drie fronten in de race. Daarom is het misschien ook wel lekker dat die wedstrijd van zaterdag tegen PEC Zwolle is verschoven. Een beetje extra rust voor Real Madrid kan nooit kwaad. Maar het gaat nu eerst om die halve finale tegen Feyenoord. Die moeten we tot een goed einde brengen."

Vanwege Feyenoord - Ajax is er woensdagavond een extra radio-uitzending van NH Sport. Die begint om 20.00 uur. Edward Dekker en Frank van der Meijden doen integraal verslag van deze bekerklassieker. Ook de tweede halve finale, donderdagavond tussen Willem II en AZ, is live op de radio te volgen. Ook dan begint NH Sport om 20.00 uur.