Ga naar Content

Gemeente Den Helder staat voor historisch besluit over omstreden nieuwe stadhuis

Na zo'n twintig jaar discussie over een nieuw stadhuis, neemt de gemeenteraad vanavond een besluit over het voorstel om de gemeente onder te brengen op Oude Rijkswerf Willemsoord. De gebouwen 66 en 72 moeten het nieuwe onderkomen worden.

Het onderwerp heeft Den Helder de laatste decennia flink bezig gehouden. Complete gemeenteraadsverkiezingen draaiden om de kwestie van een nieuw stadhuis. Nu lijkt er een plan te liggen dat kan rekenen op een meerderheid van de stemmen. Ondanks bezwaren vanuit de stad.

Rondleidingen
"Dit is een Rijksmonument", stelt Paul Schaap van de onlangs opgerichte Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder. Hij is nauw betrokken bij de Museumhaven en geeft ook rondleidingen op het terrein. Bij gebouw 66 legt hij uit waarom hij tegen de plannen van de gemeente is.

Lees ook: Stichting maakt bezwaar tegen komst ambtenaren Den Helder

"Vanaf 1993 zijn we hier bezig om het Nautisch Kwartier met Museumhaven in te richten. Wat de gemeente nu wil, is in strijd met het bestemmingsplan", vertelt Schaap. "Ook staat het de verdere onwikkeling van de Museumhaven in de weg. We hebben nog heel veel plannen."

Bereikbaarheid
Er klinken niet alleen zorgen vanuit de Erfgoed-hoek. Ook het Maritiem Bedrijfsleven ziet beren op de weg. Onder meer de bereikbaarheid zou verslechteren.

Lees ook: Eindelijk duidelijkheid: stadhuis Den Helder verhuist naar oude rijkswerf Willemsoord

Woordvoerder Evert van den Broek: "Wij hebben samen met de gemeente een manifest aangeboden bij de provincie over de bereikbaarheid van de stad. Door de vestiging van het gemeentehuis zal de bereikbaarheid alleen maar verslechteren. Dat is voor het bedrijfsleven een slechte zaak."

Nautische stad
Paul Schaap hoopt vooral dat de gemeenteraad vanavond nog eens goed nadenkt over de gebouwen 66 en 72: "Den Helder is een nautische stad. Ik snap dat je er als gemeentebestuur graag bij wilt horen, maar er zijn nog genoeg andere locaties op Willemsoord. Maar nog liever gaan ze naar elders in de stad."

"Ik hoop dat de gemeenteraad de wijsheid, kracht en durf heeft om te zeggen dat ze het besluit nog even willen uitstellen en eerst alle aspecten nog eens onder de loep willen nemen", zegt Van den Broek. Volgens hem zijn er financieel nog veel onduidelijkheden die eerst zouden moeten worden uitgezocht.

De gemeenteraadsvergadering begint vanavond om 19.30 uur.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws