Ga naar Content
West-Friesland

In Hoorn huist misschien wel het kleinste museum van West-Friesland

25 februari 2019, 11.18 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Mike Hijman

Stilletjes verscholen achter een woning aan de Koepoortsweg in Hoorn, bevindt zich misschien wel het kleinste museum van West-Friesland. Bewoner Mike Hijman heeft hier een uitgebreide collectie aan klompenmakersgereedschap en werktuigen van ambachtelijk timmer- en metselwerk. "Een echte vondst en erg bijzonder", stelt vriend Gerard Vlaar.

Eigenaar Mike stelt aan elke bezoeker de hamvraag wanneer zij binnenkomen in zijn mini-museum: "Als jij weet wat dit apparaat is, scoor je bij mij punten!" Hij wijst dan naar zijn zeldzame 'Zaagzetter', een eeuwenoud ambachtsapparaat wat gebruikt werd om zagen mee te scherpen.

Lees ook: Bakkerijmuseum in Medemblik krijgt megadonatie voor uitbreiding

In zijn schuur heeft Mike inmiddels het nodige gereedschap verzameld: "Mijn vader was klompenmaker en ik ben gepensioneerd timmerman. Ook heb ik gereedschap vanuit metselwerk." 

Vrienden en kennissen
Vrienden en kennissen komen soms binnenlopen om te vragen of ze weer even in het museum kunnen kijken. "Meestal gebeurt dat als ze koffie komen drinken. Openingstijden hebben we niet, maar het is wel leuk als we aanloop krijgen van de omgeving. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen privé collectie", vertelt de vrouw van Mike. 

Geïnteresseerden die willen kijken, mogen een mail sturen naar Mike via [email protected].