Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Tien jaar na de poldercrash: "We hebben vreselijk veel geluk gehad"

25 februari 2019, 07.48 uur · Aangepast 25 februari 2019, 08.32 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Het is vandaag tien jaar geleden dat er een Boeing 737-800 van Turkish Airlines neerstortte in een akker in Haarlemmermeer, vlak voor de Polderbaan van Schiphol. Negen inzittenden kwamen om. Fred en Gerarda Gimpel uit Purmerend zaten aan boord van het toestel, maar overleefden de crash: "Ik had wat gebroken ribben en een wond aan mijn been."

Door verslaggevers Eline Boshuizen en Doron Sajet

Het echtpaar woonde in 2009 in Doha, de hoofdstad van Qatar. De inmiddels gepensioneerde Fred werkte destijds voor Shell. Het paar was via Istanbul op weg naar Nederland om hun kleinkinderen in Purmerend met een bezoekje te verrassen. "De vlucht van Istanbul naar Amsterdam verliep gladjes", herinnert Fred zich. Tot enkele minuten voor de landing.

Lees ook: Tien jaar na de Poldercrash: "Lessen getrokken en nieuwe vliegprocedures wettelijk vastgelegd"

Het staat Fred Gimpel nog allemaal helder voor de geest: "Terwijl we door de wolken zakten, vielen we met een enorme klap naar beneden. Toen dacht ik, jeetje, dat gaat niet goed. We sloegen met de staart tegen de grond."

Fouten
Een keten van gebeurtenissen leidde tot de crash van TK1951, waaronder een kapotte radiohoogtemeter en fouten van de bemanning. Fred en Gerarda zaten op rij 25. "Rij 26 was weg, we hebben vreselijk veel geluk gehad."

Tekst gaat verder onder de video

10 jaar na de Poldercrash: overlevende Fred Gimpel - NH Nieuws

In shock
Het echtpaar zat naast een Turkse man die volgens Fred op dat moment in shock was. Ze konden geen kant op. Bovendien bleek Gerarda bewusteloos te zijn. Het lukte Fred om zijn vrouw te wekken en de passagier naast hem zover te krijgen om hen te helpen naar buiten te komen. Toen zijn vrouw veilig was, keerde Fred terug naar binnen om andere passagiers te helpen.

"Ik zeg, kom op, eruit! Misschien vliegt het vliegtuig in de fik!" Fred hielp een Saoedisch echtpaar de Boeing uit: "Die man zei, ik kan er niet uit. Mijn vrouw ligt bovenop me." De Purmerender greep de vrouw bij haar riem en tilde haar op. "Zo kon die man eronderuit komen en zijn we met zijn drietjes naar buiten gelopen."

Stoelleuning
Fred Gimpel praat probleemloos over de crash: "Ik heb er geen nacht van wakker gelegen, zelfs de nacht nadat het was gebeurd niet." Vliegen doet het echtpaar ook zonder aarzeling. Alleen de eerste vlucht na de crash was voor Fred spannend: "Bij de landing heb ik de stoelleuning vastgehouden. Toen had ik het wel even moeilijk."

Vandaag is op NH Nieuws een special te zien over de Turkish Airlines-crash. Daarin spreken we onder andere ook met een van de overlevenden van de crash en met de eigenaar van de akker waarop de Boeing neerstortte.