Ga naar Content
Haarlemmermeer

Boer Maurits vervoerde slachtoffers crash Turkish Airlines met tractor: "Beeld vergeet ik nooit meer"

25 februari 2019, 08.58 uur · Aangepast 25 februari 2019, 09.15 uur
Door: · Foto: Maurits Rip

Tien jaar geleden stortte een toestel van Turkish Airlines neer bij de akker van de Zwanenburgse boer Maurits Rip. Die dag vervoerde hij met zijn tractor de slachtoffers van het vliegtuig naar de hulpdiensten, iets wat hij nooit meer zal vergeten. "Het was een bijzondere dag."

Door verslaggevers Eline Boshuizen en Doron Sajet

Maurits Rip was op zijn boerderij een machine aan het schoonspuiten toen hij het vliegtuig op 25 februari 2009 hoorde overkomen. "We hoorden eerst een gigantisch motorgeluid, alsof het vliegtuig alles wat het nog in zich had probeerde te geven. En toen was er een enorme dreun. Ik ben meteen achter de boerderij gerend, en daar zag ik 'm liggen. Geknakt. Ja, dan ben je wel even helemaal van je a propos", beschrijft hij.

Lees ook: Tien jaar na de poldercrash: "Lessen getrokken en nieuwe vliegprocedures wettelijk vastgelegd"

Het blijkt vlucht TK1951 van Turkish Airlines te zijn uit Istanbul, die is neergestort vlak voor de Polderbaan. Als Maurits op zijn fiets bij het gecrashte vliegtuig aankomt, treft hij het in drie stukken aan. De eerste overlevenden kruipen het toestel uit. De hulpdiensten zijn dan ook net ter plaatse. "Vanwege de vochtige kleigrond kon je moeilijk bij het vliegtuig komen. De hulpdiensten vroegen of ik iemand kende met een tractor. Ik zei: die heb ik wel!", vertelt Maurits.

'Blijft je bij'
Die dag helpt Maurits bij het vervoeren van gewonde mensen. "Ik was blij dat ik iets kon betekenen", zegt de Zwanenburgse boer. Tien jaar later is hij de ramp zeker niet vergeten. "Die gewonde mensen blijf je wel voor je zien, dat blijft je wel bij." 

Lees ook: Tien jaar na de Poldercrash: "We hebben vreselijk veel geluk gehad"

Tekst gaat verder onder de video

10 jaar na de Poldercrash: Boer Maurits Rip - NH Nieuws



Foto's
In zijn woonkamer hangen foto's die gemaakt werden op die dag. "Die kreeg ik later van de verschillende media toegestuurd", vertelt hij. Ook een oorkonde hangt aan de muur. "Van burgemeester Theo Weterings heb ik een erespeldje mogen ontvangen. We hebben ook de directeur van Schiphol op bezoek gehad. Het huis stond vol met bloemen", zegt Maurits. "Ja, ik ben goed in het zonnetje gezet."

Vandaag - maandag 25 februari - is op NH Nieuws een special te zien over de Turkish Airlines-crash. Daarin spreken we onder andere ook met een van de overlevenden van de crash en met de eigenaar van de akker waarop de Boeing neerstortte.