Ga naar Content
Alkmaar

Zeldzame nachtvlinder gespot in Noord-Hollands duinreservaat

23 februari 2019, 21.52 uur · Aangepast 27 februari 2019, 07.37 uur
Door: · Foto: Luc Knijnsberg

Het was een mooie verrassing voor boswachter en vlinderspotter Luc Knijsberg gisterenavond. Tussen de donkere takken van het Noord-Hollands Duinreservaat troffen hij en zijn vrienden een zeldzaam beestje aan: de houtkleurig vlinder.

De naam Houtkleurige vlinder doet misschien wat gewoontjes aan, maar volgens website waarneming.nl komt het diertje maar heel weinig voor in ons land. Zo zit het aantal waarnemingen van de afgelopen tien jaar onder de tien keer. Opvallend genoeg zijn bijna alle de keren dat de nachtvlinder, die ook wel Xylena vetusta wordt genoemd, is gespot in Noord-Holland. 

Lees ook: Vlindertuin in Waarland wil vlindersterfte tegengaan: "Alle beetjes helpen"

Fanatiek nachtvlinderen
Op Facebook vraagt de boswachter zich daarom ook af: "Zou hier de laatste populatie van Nederland zitten of heeft het iets te maken met ons (iets te)fanatieke nachtvlinderen.." De natuurliefhebber werd erg vrolijk van het spotten van het bruine diertje. "Er zijn heel veel nachtvlinders in Nederland", vertelt Knijsberg aan NH Nieuws, "Maar deze is erg bijzonder, ook omdat hij nu in februari al actief wordt".

Lokken met smeer
Om te kunnen 'nachtvlinderen' in de nacht, smeren Luc en zijn vrienden 'smeer' op boomstronken. Dit smeer is een mengsel van stroop, wijn en jam. Dit werkt als een wondermiddel om nachtvlinders te lokken, vooral nu in de winter nu ze extra hongerig zijn. Die beestjes komen af de 'heerlijke geur' van suiker en alcohol en dan kan Luc ze op de foto zetten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!