Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Meldpunt geopend na reeks incidenten: "Studenten Amsterdam voelen zich onveilig"

23 februari 2019, 13.33 uur · Foto: AT5

De Amsterdamse studentenvereniging ASVA Studentunie heeft een meldpunt geopend voor onveilige situaties "op en rond studentencampussen". Aanleiding is een reeks incidenten in korte tijd, vooral op de Spinozacampus in de Bijlmer. Volgens Alba van Vliet van ASVA zijn er ook problemen bij de studentenwoningen op het voormalige NDSM-terrein in Amsterdam-Noord.

De laatste maanden worden vooral op de Spinozacampus incidenten gemeld: in de buurt is een 35-jarige vrouw doodgestoken, twee studenten werden van hun fiets getrokken en een andere student raakte gewond door een verdwaalde kogel terwijl ze in haar kamer televisie zat te kijken.

"Laatst is een meisje hier bij het washok gegrepen", vertelde een van de studenten onlangs aan AT5. "Ze werd om 02.00 uur van achteren door een onbekende man bij haar mond gegrepen", vulde een ander aan. "Er zijn ook nog twee meisjes van hun fiets af gegrepen."

Streetwise worden
"Elke student in Amsterdam moet veilig zijn in haar of zijn woning. En wij krijgen steeds meer signalen dat dit momenteel niet het geval is", zegt Alba van Vliet van ASVA. Volgens haar beperken de problemen zich niet tot de studentenflats in de Bijlmer. Ook uit Amsterdam-Noord komen berichten dat studenten zich onveilig voelen. Maar een overkoepelend beeld ontbreekt. Vandaar het meldpunt.

Van Vliet benadrukt dat het meldpunt tot actie zou moeten leiden van studentenhuisvester Duwo, de politie en de gemeente Amsterdam. "Duwo zet nu wel bewakers in op het Spinozahof, maar we zien toch ook dat alle betrokkenen vooral naar elkaar wijzen als er iets moet gebeuren. Bovendien zegt Duwo dat studenten streetwise moeten worden. Dan neem je de problemen toch niet serieus?"

Een kwartier door het donker
Het ASVA-meldpunt is niet nieuw. Ook in 2016 werd het opengesteld, toen naar aanleiding van een reeks incidenten aan de Spaklerweg in Amsterdam. In korte tijd kwamen 52 meldingen binnen. Op sommige locaties kwam cameratoezicht en werd de straatverlichting verbeterd.

Maar volgens Van Vliet is de aandacht daarna weer weggezakt. "Het wordt tijd dat de betrokken partijen verantwoordelijkheid nemen en met structurele oplossingen komen: betere beveiliging maar ook een goede ov-voorziening. Zodat je niet een kwartier door het donker hoeft te lopen om thuis te komen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!