Ga naar Content
Haarlem

15-jarige jongen krijgt leerstraf na steken van docent met schaar

22 februari 2019, 17.55 uur · Aangepast 22 februari 2019, 20.10 uur
Door: · Foto: NH/ Dimitri Walbeek

Een 15-jarige jongen uit Zandvoort is veroordeeld tot een leerstraf nadat hij zijn docent met een schaar in z'n hand stak. De jongen werd niet veroordeeld voor het steken van een medeleerling die ook gewond raakte bij het incident, omdat er volgens de rechter sprake zou zijn geweest van noodweer.

Dat meldt het Noordhollands Dagblad

Vorig jaar april gaat het mis op Het Molenduin een school voor speciaal onderwijs. De toen nog 14-jarige jongen wordt aangevallen door een medeleerling. De puber had op dat moment een schaar vast en verwondde hiermee zijn aanvaller aan arm, buik en kuit. De leraar die wilde ingrijpen werd met de schaar in z'n hand geraakt. 

Noodweer
De rechtbank van Haarlem acht bewezen dat de Zandvoorter zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot zware mishandeling. Hij wordt hier niet voor gestraft omdat er sprake was van noodweer. In het geval van de docent krijgt de jongen wel straf. Door met een schaar in zijn hand te steken heeft hij ’de veiligheid op zijn school geschaad’, aldus de rechtbank.

Leerstraf
De jongen heeft nog meer op z'n kerfstok. Hij werd ook bestraft voor het stelen en beschadigen van een lokbromfiets in Haarlem. Daarnaast had de jongen een gestolen ov-chipkaart op zak. 

De tiener kreeg een voorwaardelijke straf van veertig uur met een proeftijd van twee jaar op voorwaarde dat hij zich meldt bij De Jeugd en Gezinsbeschemers. Hij zit nog in een proeftijd van een andere veroordeling en krijgt daarom een leerstraf van twintig uur om zijn gedrag te veranderen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!