Alkmaar

NL
V

Zeldzaam: Twee zwarte lammetjes geboren uit witte ouders

22 februari 2019, 18.25 uur · Aangepast 22 februari 2019, 18.47 uur

Schaapsherder Marijke Dirkson maakte vanmorgen een vreugdesprongetje toen er maar liefst twee zwarte lammetjes werden geboren. Dat is bijzonder want zowel vader en moeder schaap zijn gewoon wit. "Het gebeurt maar heel zelden dat we twee zwarte ooitjes hebben. De kans is 1 op 1000. Dit is ontzettend gaaf."

Voor de oorzaak van de zwarte lammetjes moeten we volgens Dirkson zo'n vijfentwintig jaar terug in de tijd. "Dit ras heideschapen was bijna uitgestorven in Nederland. Om het terug te krijgen, hebben ze verschillende rassen met elkaar gekruist. Daar zat ook een Schoonebeeker tussen. Die heeft het zwarte gen erin gebracht. Heel af en toe krijgen we een zwart lammetje. Dat is heel gaaf!"

Lees ook: Politicus Frits Bolkestein: "Ik was het zwarte schaap van de familie"

Honderden lammetjes 
Voor de schaapsherder zijn het korte nachten. Het is lammertijd en dat betekent dat Dirkson regelmatig een schaap moet verlossen. In totaal zijn er nu 600 lammetjes geboren. Er worden er nog 500 verwacht. "Je haalt er steeds witte uit en als er dan een keer een zwarte wordt geboren dan is dat fantastisch."

Lees ook: Geboortegolf lammetjes op Texel is in volle gang

Zwarte schaap in de familie
Twee zwarte schapen in een witte familie, volgens Dirkson gaat dat zonder problemen. "Schapen zijn altijd gezellig met elkaar. Ze reageren op geur en geluid. De moeder kijkt er dus niet van op. Het zijn gewoon haar lammetjes die naar haar ruiken. Alleen wij zien het verschil."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH/Tom Jurriaans