Ga naar Content

Afvalscheid-campagne in Zaanstad werpt al zijn vruchten af

Zaanstad is onlangs begonnen met een nieuw systeem van afval inzamelen. Het scheiden van afval wordt de komende twee jaar wijk voor wijk ingevoerd.

In een voorlichtingscampagne in het winkelcentrum van Krommenie staat een knalgroene caravan, een Afvallab waar kinderen proefjes kunnen doen. Eromheen cirkelen voorlichters van BewonersWerk met brochures en informatie over onder andere het recyclen van plastic.

Marije van der Stel van het Afvallab en pianist Michiel Hoogendijk zingen een heuse Afvalblues:

Een bananenschil
Een oude korst brood
Blaadjes uit de goot
Gooi dat in de gft-bak
En alles kan erbij
Behalve die oude batterij

Bewustwording
Caroline Stravers van BewonersWerk zorgt voor de voorlichting en bewustwording: "Het idee hierachter is dat plastic geen afval is, maar grondstof voor nieuwe producten."

Ondertussen laat Marije zien hoe je plastic dopjes kunt verpulveren en omsmelten om er bijvoorbeeld een sleutelhanger van te maken. Een mevrouw beklaagt zich over al de plasticverpakkingen in de supermarkt: "Een kooltje zit in plastic, een paprika zit in plastic. Dat hoeft toch allemaal niet?"

Een mevrouw stapt met haar drie jonge kinderen de caravan binnen. Ze gaat, zegt ze, al heel lang bewust om met het scheiden van afval: "Ik zal niet zeggen dat ik er mee knutsel, maar ik recycle wel."

Positief
Robert van de Wal van BewonersWerk vertelt over de eerste resultaten: "In Rooswijk waar het nieuwe systeem is geïntroduceerd, is er bij de eerste keer al heel veel plastic opgehaald. Heel positief."

Tijn laat trots zien wat hij in het Afvallab heeft gemaakt: bioplastic. "Dat is afbreekbaar", zegt hij.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: