Amsterdam

Den Haag veroordeelt antisemitische bekladdingen Amsterdam: "Tuig opsporen"

22 februari 2019, 14.44 uur · Aangepast 22 februari 2019, 16.25 uur

Inter Visual Studio/Annabel Boriglione
Inter Visual Studio/Annabel Boriglione

AMSTERDAM - In Den Haag wordt met afgrijzen gereageerd op de bekladdingen in de hoofdstad, die het werk zijn van supporters van voetbalclub ADO Den Haag. Niet alleen op het Binnenhof, ook in de bestuurskamer van het ADO-stadion wordt het vandalisme veroordeeld.

Onder meer het beeld van De Dokwerker is besmeurd met groene en gele verf, de clubkleuren van ADO. Ook zijn op meerdere plekken hakenkruizen aangebracht. "Wij keren ons als club nadrukkelijk tegen deze onbegrijpelijke acties. Het is respectloos en triest", laat de algemeen directeur van ADO, Mattijs Manders, weten op de site van de club.

Lees ook: Amsterdamse plekken beklad met antisemitische leuzen, hakenkruizen en groengele verf

De woorden waarmee politici de daden afkeuren, zijn nog harder: "Wat ben je dan ongelooflijk sneu en triest", twittert Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz. "Zero tolerance voor antisemitisme." Ze roept de recherche op 'het tuig' op te sporen en aan te pakken. 

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt de bekladdingen 'godgeklaagd'. "Laat ze hier niet mee wegkomen. Dit soort gif", twitterde hij eerder vanochtend.  

Fans van ADO plaatsten foto's van de bekladdingen zelf online. Bij De Dokwerker wordt maandag de Februaristaking herdacht, die bekendstaat als het grootste openbare protest in Europa tegen de Jodenvervolging door de nazi’s. 

JHK
Op andere foto's zijn hakenkruizen en de letters JHK te zien, dat in voetbalkringen zou staan voor 'Joden Hebben Kanker'.

ADO en Ajax spelen zondag in Den Haag tegen elkaar. Bij de wedstrijd zijn Ajax-supporters al jaren niet welkom. De Amsterdamse fans willen daarom zondag demonstreren in Den Haag. "Tot zondag joe", schreven ADO-hooligans op Instagram bij foto's van de bekladdingen.

De gemeente Amsterdam heeft laten weten aangifte te doen, onder meer vanwege de bekladding van De Dokwerker.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!