Ga naar Content

Muzikant Thijs van Leer: "Ik danste nooit met meisjes, zat altijd achter het pianootje"

Fluitist en toetsenist Thijs van Leer uit Amsterdam werd al vroeg gegrepen door de muziek. "Ik speelde in schoolbandjes die dansende mensen moesten vertieren. Dus ik danste nooit met meisjes, ik zat altijd achter het pianootje."

Biografie

Naam:
Thijs van Leer

Geboren: Amsterdam, 31 maart 1948

Beroep: Muzikant, componist

Erelijst: Zilveren Harp (1971), Edison (1971), Exportprijs (1973), 6 gouden platen, 4 platina platen, 2 diamanten platen, 3 gouden cd's, 2 Amerikaanse gouden platen 

Thijs was drie jaar oud toen zijn moeder hem piano leerde spelen. Van zijn vader leerde hij fluitspelen. "Mijn vader speelde prachtig dwarsfluit. En eigenlijk alleen maar Bach. Dat heb ik mijn hele jeugd gehoord."

Carrière
Toen Van Leer zelf fluit leerde spelen, ging zijn voorkeur uit naar de jazz. En zo kwam-ie in schoolbandjes terecht en leerde hij mensen te vermaken. Hoewel Van Leer niets liever deed dan muziek maken, twijfelde hij nog aan een professionele carrière. Daarvoor vond hij zichzelf nog niet goed genoeg. Hij besloot kunstgeschiedenis te gaan studeren, maar dat werd een teleurstelling: "Ik moest het eerste jaar alleen maar feiten in m'n kop stampen."

Lees ook: Margriet Eshuijs: "Muziek is mijn hele leven"

Hij deed daarom auditie bij Ramses Shaffy en werd een van zijn achtergrondzangers. Na zijn tijd in de Shaffy-show was het tijd om op eigen benen te staan. Van Leer vormde met bassist Martijn Dresden en drummer Hans Cleuver het Trio Thijs van Leer. Deze samenstelling vormde ook de basis voor de succesformatie Focus. Gitarist Jan Akkerman voegde zich later bij de groep. 

'Eigen shit'
"Focus is eigenlijk een gewone rockgroep, met sommige stukken die een diepere betekenis hebben", aldus Van Leer. "Stukken die mensen misschien kunnen laten nadenken over hun eigen shit waar ze doorheen moeten."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

Foto: NH Nieuws / Robert Jan de Boer