West-Friesland

NL
V

Bart kreeg voetbalclub rookvrij voor astmatische zoon: "Roken past niet bij voetbal"

22 februari 2019, 13.15 uur · Aangepast 22 februari 2019, 13.38 uur

Toen voetbaltrainer Bart Oud merkte dat zijn astmatische zoon Kevin (11) veel last kreeg van rokende toeschouwers langs het veld, greep hij in. Al een jaar is voetbalclub Kwiek '78 uit Avenhorn grotendeels rookvrij. "Sporten moet gezond zijn en daar past roken niet bij."

Met zijn initiatief is de voetbaltrainer genomineerd voor de landelijke Rookvrije Generatie Awards. Toen hij met het idee kwam, werd hij door buurtbewoners met een scheef oog aangekeken. "Je krijgt het toch niet voor elkaar", werd hem gezegd. Inmiddels hangen er al een jaar borden langs het veld en raken de vaste bezoekers er steeds meer aan gewend dat het pakje sigaretten thuisblijft.

Bart is trots op wat hij tot nu toe bereikt heeft: "Niet alleen omdat mijn zoon Kevin astma heeft, maar ook om het goede voorbeeld te geven aan de nieuwe generatie kinderen die we gezond willen laten opgroeien." Bij de club mag er doordeweeks tot 19.30 uur niet gerookt worden en op zaterdag, wanneer de jeugd wedstrijden speelt, moeten de sigaretten in het pakje blijven.

Regels
"Helaas zijn er nog vaak toeschouwers van de tegenpartijen die de regels niet zo nauw nemen", aldus Bart. Het liefst ziet hij dat de club in de toekomst helemaal rookvrij wordt. "Wat mij betreft komt er dan ook vanuit de KNVB een algeheel verbod bij alle voetbalclubs, dan zijn de regels voor iedereen duidelijk."

Op donderdagmiddag 4 april 2019 vindt de uitreiking van de Awards plaats in Artis. Stemmen kan nog tot en met 13 maart. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws