Ga naar Content
Noord-Holland

Waar is de winter? Volgende week opnieuw zacht: "Het wordt terrasweer"

22 februari 2019, 11.30 uur
Door: · Foto: Adobe Stock

"In de nacht kan het tot 8 graden vriezen en overdag is het iets boven nul", zo klonk het weerbericht van precies een jaar geleden, vertelt NH-weerman Jan Visser. Vandaag klinkt zijn voorspelling heel anders: "Het wordt zonnig en volgende week kunnen we het terras op."

Tijd om je vrienden op te trommelen en je zonnebril uit de kast te halen, want met name de eerste helft van volgende week gaat de zon flink schijnen en wordt het maximaal 14 graden. Volgens Visser zijn zulke hoge temperaturen best bijzonder: "Normaal zou het rond deze tijd van het jaar een graad of 6 of 7 moeten zijn. Nu komen we aan het dubbele."

Records
Of er weerrecords gaan vallen volgende week is volgens de weerman nog niet met zekerheid te zeggen. "Vooral op woensdag is er kans op een warmterecord, maar het is wel vaker warm geweest in februari. Zo was het op 24 februari 1990 in de Bilt 17 graden en op 28 februari 1959 tikte het kwik ook de 17 aan." 

Klimaatverandering
Volgens Visser heeft het warme weer te maken met klimaatverandering: "Dat kan niet anders. Een incidentele warme dag kan natuurlijk altijd, maar de frequentie is enorm toegenomen. Je ziet het al jarenlang warmer worden en dat wordt steeds meer", vertelt hij. 

Lees ook: Heerlijke temperaturen, maar ook snotteren en tranende ogen tijdens lenteweekend

En daarmee loopt de natuur een risico: "Alles begint nu flink uit te lopen. Als het later weer gaat vriezen, kan dat de natuur veel schade brengen. Toch vermoed ik niet dat het ineens weer heel erg koud wordt. Na volgende week gaan de temperaturen wel weer naar beneden. Maar dat betekent nog niet dat het koud wordt", aldus Visser. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!