Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Interview met een fortkraker: "We hopen dat hier nog wat te redden valt"

21 februari 2019, 17.45 uur · Aangepast 21 februari 2019, 18.15 uur · Foto: Dennis Mantz

De fortkrakers mogen niet blijven om een culturele invulling aan het Fort bij Velsen te geven. De rechter in Haarlem heeft besloten dat het Fort mag worden ontruimd. NH Nieuws sprak met één van de krakers.

Wat is je eerste reactie op de uitspraak?
"We vinden het heel erg jammer. Ik denk dat wij in de laatste weken hebben aangetoond dat wij open staan om een mooie culturele invulling te geven aan het Fort. We hoopten dat te kunnen doen, totdat het verkocht zou worden. Jammer genoeg is er nu anders besloten, wat betekent dat wij onze biezen moeten pakken." 

Lees ook: Rechter: krakers moeten weg uit Fort Velsen

Hoe nu verder?
"Daar gaan we ons over beraden. We hebben de laatste tijd veel steun gekregen van de provincie. Die zien ons plan wel zitten en vinden dat wij goede initiatieven tonen. Ik denk dat zij het ook zullen betreuren dat de poorten van het fort nu dicht blijven voor het publiek."

Jullie hebben veel georganiseerd, maar die culturele invulling die jullie voor het fort willen gaat er niet komen. Is dit het voor jullie waard geweest? 
"We hebben niet de kans gekregen om te laten zien wat er met dit terrein kon worden gedaan. Terwijl wij een écht idee hebben om hier iets moois van te maken. Alle andere partijen vinden dit zonde. Het fort is een unieke locatie in de Stelling van Amsterdam. Die zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen." 

Lees ook: Fortkrakers wekken sympathie op bij open dag: 'Geweldig dat ze dit doen'

Jullie zitten hier met zo'n twintig krakers. Hoe is de teneur binnen?
"Het vonnis is echt net binnen. Maar niet geweldig. We zijn samen nu over onze volgende stappen aan het nadenken." 

Hebben jullie contact met de politie?
"Nog niet, maar dat moeten we nu wel gaan zoeken. We weten niet wanneer het fort ontruimd wordt. Dat kan ieder moment gebeuren. " 

Zijn jullie je koffers al aan het pakken? Of wachten jullie eerst de reactie van de politie af?
"We wachten eerst dat gesprek af. We hopen eigenlijk dat hier nog wat te redden valt. Het zou goed zijn als we de tijd krijgen om de gesprekken met de provincie af te wachten, om de mogelijkheid over en andere invulling voor Fort Velsen te bespreken." 

Lees ook: Mogen de krakers blijven of niet? Vandaag uitspraak van de rechter 

Waar gaan jullie heen als jullie weg moeten? 
"Logeren bij vrienden. Op de bank. Dat wordt het voorlopig."

Nog iets toe te voegen?
"Het is jammer dat de poorten nu gesloten blijven de komende jaren. Wij laten het fort in ieder geval schoon en opgeruimd achter. Schoner dan het was. We hebben ons best gedaan en hadden ook het beste met het fort voor. We wensen alle partijen nu veel succes met het fort." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!