Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Zwarte kerkje Zuidschermer zakt weg: "We moeten echt ingrijpen anders stort het in"

21 februari 2019, 18.31 uur · Aangepast 21 februari 2019, 19.00 uur

Er moet snel iets gebeuren om het Zwarte Kerkje in Zuidschermer van de ondergang te redden. De fundering van het rijksmonument uit 1665 is voor een deel verrot. Daardoor helt de kerk één kant op. "We hebben metingen gedaan en het is duidelijk dat de situatie acuut moet worden aangepakt anders stort de kerk in", aldus bestuurslid Gerry Teerenstra.

Aan zowel de buiten- als de binnenkant is goed te zien hoe het ervoor staat met de kerk. De deurpost van de beheerderswoning staat compleet scheef en in de muur lopen lange scheuren. "Het is al een paar keer gerepareerd maar nu is de nood echt aan de man. We moeten deze zomer nog aan de slag", zegt Gerry. 

Leeggeruimd
De kerk moet dus op de schop. "De binnenkant van de kerk wordt helemaal leeggeruimd. De vloer en de balkenlaag gaan eruit. Daardoor kunnen we trillingsarme heipalen in de grond boren. Op die manier richten we geen schade aan het gebouw aan. Daarna kan de kerk weer honderden jaren mee", vertelt Teerenstra. 

Hart van het dorp
In totaal is er 125.000 euro nodig voor de operatie. Een hoop geld, maar het is het volgens bestuurslid Ineke Luybé meer dan waard. Want hoewel de kerk al tijden niet meer gebruikt wordt voor de eredienst, is het wel het hart van het dorpsleven. "Het kerkje en het schooltje zijn heel belangrijk want er worden veel activiteiten georganiseerd voor jong en oud. We willen het daarom graag behouden", vertelt ze. 

Het kerkje is uniek in Nederland volgens Luybé. Het is één van de twee kerken met een constructie van een stolpboerderij. De andere kerk staat in Volendam, waar de bouwtekeningen van geleend zijn. De buitenzijde werd zwart geteerd en daar dankt het kerkje haar naam aan. In 1834 werd het hout vervangen door baksteen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH/Tom Jurriaans