Start van hoofdcontent

BEVERWIJK

nl

Rechter: krakers moeten weg uit Fort bij Velsen

21 februari 2019, 16.01 uur · Aangepast 21 februari 2019, 22.17 uur

De fortkrakers mogen niet blijven. De voorzieningenrechter in Haarlem heeft besloten dat het gekraakte Fort bij Velsen mag worden ontruimd.

De rechter heeft een vordering van de krakers afgewezen voor een verbod op de aangekondigde ontruiming. Volgens de rechter gebruiken de eigenaren het terrein van het monumentale fort nog, waardoor van leegstand geen sprake is.

Lees ook: Fortkrakers wekken sympathie op bij open dag: 'Geweldig dat ze dit doen'

Bovendien is door de kraak de verzekering weggevallen en maakt de groep gebruik van elektriciteit, wat financiële gevolgen heeft voor de eigenaren. Daarnaast heeft de rechter ook meegewogen dat het terrein wordt verkocht. De aanwezigheid van krakers kan daarbij afschrikken, luidt het vonnis.

Nieuwe invulling
Vanaf 13 januari wordt het negentiende-eeuws leegstaande fort bezet door de krakersbeweging. Ze hadden het een nieuwe invulling willen geven, vertelde Terrus Wassenaar een paar dagen na de kraak als de deur voor NH Nieuws opengaat.

Lees ook: Mogen de krakers blijven of niet? Vandaag uitspraak van de rechter

"De verpaupering hier. Wat is meer strafbaar? Dit hier zo naar de klote laten gaan, of de stap die wij hebben gezet?", vroeg hij zich af. "Maar ik denk dat het voor de mensen toch een verrijking zou kunnen worden. En dat het zonde zou zijn als het hier weer voor 20 jaar wordt dichtgeschroefd", zo vertelde hij.

Fort bij Velsen maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een Rijksmonument en UNESCO Werelderfgoed.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!