Schiphol

Gedeputeerde: "Minderjarige stagiaires 's nachts ingezet op Schiphol"

21 februari 2019, 13.52 uur · Aangepast 21 februari 2019, 15.17 uur

ANP
ANP

SCHIPHOL - Op Schiphol werken minderjarigen die tijdens een 'stage' regelmatig nachtdiensten moeten draaien. Dat stelt gedeputeerde Adnan Tekin in een brandbrief aan Schipholbaas Dick Benschop.

Het gaat om minderjarigen die werken voor het bedrijf Axxicom. Dit bedrijf levert hulp aan onder meer mindervaliden en wordt ingehuurd door Benschop.

Wat mag wettelijk?
NH Nieuws heeft navraag gedaan over de wettelijk toegestane werkuren van minderjarige stagiair(es)  bij de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Daaruit kwam naar voren dat: Stagiair(es) van 14-15 jaar geen stage mogen lopen tussen 19.00 uur en 07.00 uur. Stagiair(es) van 16 en 17 jaar mogen geen stage lopen tussen 23.00 uur en 06.00 uur.

Tekin roept in de brief Schiphol op om de arbeidsomstandigheden van deze zogenoemde 'passenger assistants' te verbeteren. Medewerkers van het bedrijf liggen al vier weken in de clinch met hun werkgever over een nieuwe cao.

Kots opruimen
Zo moeten werknemers soms twintig kilometer op een dag lopen en moeten ze zelfs kots van passagiers opruimen door een tekort aan schoonmaakpersoneel. "Het komt bovendien regelmatig voor dat minderjarige stagiaires in de nacht door hun ouders naar Schiphol worden gebracht om nachtdiensten te draaien", stelt de provinciebestuurder in de brief.

Lees ook: Passagiersbegeleiders Axxicom voeren actie op Schiphol

Als het aan de gedeputeerde ligt, neemt Schiphol de passenger assistants gelijk weer in eigen dienst. "Naar mijn mening zijn dit aspecten die niet passen bij een gastvrije luchthaven. Ik zou je dringend willen vragen je invloed aan te wenden bij de directie van Axxicom", schrijft hij aan Benschop.

Axxicom wil niet reageren op de brief van de gedeputeerde. Bij het bedrijf werken ruim 250 vaste medewerkers en 550 uitzendkrachten en stagiairs.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!