Alkmaar

Bergen in beroep tegen voortzetting gaswinning: "Aardbevingen niet uit te sluiten"

21 februari 2019, 12.30 uur

AdobeStock
AdobeStock

BERGEN - Het college van de gemeente Bergen is bij de Raad van State in beroep gegaan tegen het besluit van minister Wiebes om voorlopig door te gaan met gaswinning uit drie kleinere gasvelden. Gevreesd wordt dat voortzetting leidt tot aardbevingen die voor de Bergenaren 'zeer nadelige en vergaande gevolgen hebben'.

Het gaat om het gaswinningsplan Bergen II, waarvoor in 2016 door energieproducent Taqa toestemming werd gevraagd. Volgens dat plan is het mogelijk om tot en met 2023 uit drie van de negen kleinere gasvelden nog een 'geringe' hoeveelheid gas te winnen. Het gaat om de velden Bergen-Rotliegend, Groet-Rotliegend en Schermer-Platten. Uit zes andere velden die deel uitmaken van Bergen II wordt al enige tijd geen gas meer gewonnen.  

Lees ook: Oliemaatschappijen vragen vergunning voor gasboringen in Schagen

Onder de bezwaren die vorig jaar werden aangedragen tegen voortzetting van de gaswinning, zat ook een zogeheten zienswijze van de gemeente Bergen. Ondanks die zorgen besloot Wiebes begin januari toch in te stemmen met het conceptplan. Sindsdien ligt het uitgewerkte plan ter inzage op de gemeentehuizen van Bergen en Alkmaar, en kunnen ook burgers hun kritiek spuien. 

'Geen gestage afbouw'
"B&W is van mening dat onvoldoende rekening is gehouden met haar zienswijze", schrijft de gemeente Bergen in een persbericht. Vooral het tempo waarmee de gaswinning wordt afgebouwd, stuit het college tegen de borst. "Er is geen sprake van een gestage afbouw van gaswinning uit kleine velden, zoals door de minister is aangegeven."

Lees ook: Lichte aardbeving gemeten bij Warder

Onderzoeksbureaus TNO en SodM concludeerden eerder dat gaswinning uit de hierboven genoemde kleine velden 'veilig en verantwoord' is. Toch stellen die woorden de Bergense politici niet gerust. "Er wordt inmiddels zelfs aangegeven dat magnitudes tot 4 op de schaal van Richter niet uit te sluiten zijn", beargumenteert het college haar beroep bij de Raad van State. 

Aardbeving in Warder 
Die vrees lijkt niet ongegrond: in de nacht van 4 op 5 juni 2018 werd het dorp Warder opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter. Ook die beving werd veroorzaakt door de winning van gas uit een gasveld Middellie onder de gemeente Beemster.  

Lees ook: Seismoloog: "Relatie tussen aardbeving Warder en gasvelden onderzoeken"

Behalve het Middellie-veld en de velden rond Bergen en Alkmaar, telt Nederland nog zo'n 230 kleine gasvelden. Het grootste deel daarvan ligt in de Noordzee.

Geen extra winning uit kleine velden
Het ministerie benadrukt echter dat de lagere productie als gevolg van de stopgezette winning in het door aardbevingen geteisterde Groningen niet wordt gecompenseerd met aardgas uit de kleinere velden. Om voorlopig toch aan de vraag te kunnen blijven voldoen, wordt de eigen productie voorlopig aangevuld met geïmporteerd gas. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!