Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Mogen de krakers blijven of niet? Vandaag uitspraak van de rechter

21 februari 2019, 06.00 uur · Aangepast 21 februari 2019, 08.46 uur · Foto: NH / Dennis Mantz

Mag de krakersbeweging bij Fort bij Velsen in Beverwijk blijven of niet? Vanmiddag wordt het duidelijk als de rechter uitspraak doet in het kort geding dat door de krakers was aangespannen tegen het besluit van het Openbaar Ministerie om te ontruimen.

Vanaf 13 januari is het negentiende-eeuws leegstaande fort bezet door de krakersbeweging. Ze willen het een nieuwe invulling geven, vertelde Terrus Wassenaar een paar dagen na de kraak als de deur voor NH Nieuws opengaat. "De verpaupering hier. Wat is meer strafbaar? Dit hier zo naar de klote laten gaan, of de stap die wij hebben gezet?", vroeg hij zich af. "Maar ik denk dat het voor de mensen toch een verrijking zou kunnen worden. En dat het zonde zou zijn als het hier weer voor 20 jaar wordt dichtgeschroefd", zo vertelde hij.

Lees ook: Groep krakers neemt bezit van terrein Fort bij Velsen

Twee weken geleden deden ze hun verhaal in Haarlem tegenover de rechter. Ze hopen ontruiming te voorkomen. De burgemeester liet daarover weten: "Het is natuurlijk prettig als je mooie dingen in het leven wil maken, maar dan heb je wel overeenstemming nodig met de eigenaar", zo stelde hij. "Die heb ik gesproken, en die wil dat niet."

Lees ook: Fortkrakers wekken sympathie op tijdens open dag

De fortkrakers hebben in de tussentijd nog wel een poging gedaan om in contact te komen met de eigenaren van het fort, die het voor 7,6 miljoen euro te koop hebben staan. "Maar dat is helaas niet gelukt", zo lieten in een verklaring weten.

Spanning
Gisteravond lieten krakers bij het hek weten in spanning toe te leven naar de uitspraak die vandaag na 13.00 uur wordt verwacht. 

Eerder maakte NH Nieuws onderstaande reportage over de krakers:

190203N_0001_OPENDAG_KRAAKFORT - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!