Alkmaar

Bomenkap voor afslag A9 Heiloo terecht opgeschort om valk en marter

20 februari 2019, 15.42 uur · Aangepast 20 februari 2019, 16.30 uur · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

Het kappen van bomen bij Heiloo voor de aanleg van de afslag van de snelweg A9 ligt voorlopig stil. Vorige week maandag werd begonnen met de kap, maar een dag later werd het werk al opgeschort: het leefgebied van marterachtigen en boomvalken zou te veel worden aangetast. Onderzoek wijst nu uit dat dat klopt, en de natuur dient te worden gecompenseerd.

In 2015 besloten provinciale staten en de gemeenten Heiloo, Castricum en Alkmaar om bij Heiloo een aansluiting op de snelweg A9 aan te leggen. Over de afslag werd al sinds 1962 gediscussieerd. Met het project is zo'n 40 miljoen euro gemoeid.

Lees ook: Heiloo krijgt aansluiting op A9

Behalve voor discussie staat de aanleg van de afslag ook garant voor flink wat tegenslagen. Zo bleken onder meer de grondprijzen gestegen, wat het project miljoenen euro's duurder maakte. Verder loopt er nog een zaak bij de Raad van State rondom het bestemmingsplan, wat inmiddels al enkele maanden vertraging heeft opgeleverd. Tegen de zomer doet de Raad uitspraak.

Lees ook: Bouw afslag A9 bij Heiloo voorlopig uitgesteld

Nu blijkt dus dat de kap van bomen langs de Lagelaan en rondom het Kooibrug-viaduct over de A9 niet volgens de regels is gegaan. Bezwaren die door de Stichting Heilloze Weg tegen de ontheffing om te kappen zijn ingediend, zijn gegrond. Een woordvoerder van de het 'projectteam aansluiting A9' bevestigt dat de kap nog altijd stil ligt. 

NH Nieuws

De stichting trok bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) aan de bel om de verstoring en vernietiging van het leefgebied van beschermde diersoorten zoals de marter en valk aan de kaak te stellen. Onderzoek van de RUD heeft uitgewezen dat er inderdaad compensatiemaatregelen nodig zijn. Hoe die compensatie eruitziet, is nog niet bekend.

Komende maandag overlegt het projectteam met de RUD en de projectontwikkelaar over maatregelen. Daarna besluit de RUD over de voortgang van het werk. Tot die tijd ligt de kap in ieder geval stil.

Geraamte stolp terug als 'landmark'
De sloop van een stolp aan de Lagelaan gaat wel gewoon door. De 19e-eeuwse boerderij moet plaatsmaken voor de toegangsweg van de afslag. De stolp wordt voorzichtig ontmanteld. Het houten geraamte zal worden geconserveerd en komt als 'landmark' terug ter hoogte van de nieuwe afslag.

NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp