Haarlem

Akersloter spot roerdomp in Hekslootpolder: "Daar zelden waargenomen"

20 februari 2019, 13.11 uur · Aangepast 20 februari 2019, 14.27 uur

NH Nieuws

HAARLEM - Omdat hij zich graag tussen het riet verschanst en 'onwijs goed gecamoufleerd' is, zie je 'm zelden. En zeker niet in de Hekslootpolder, ten noorden van Haarlem. Toch legde Akersloter Martijn Struijf een roerdomp uitgerekend daar gisterochtend vast. "Nu heb ik mijn doel bereikt."

Onder de naam 'Waar is dat beestje?' houdt Martijn met enkele bevriende natuurliefhebbers een vlog bij. Een kikker in een boom, een wild zwijn langs de weg of bevers in de Biesbosch: op waarisdatbeestje.nl komen ze allemaal voorbij. 

Lees ook: Honderden vogelaars zoeken naar zeldzame roodoogvireo

"Er lopen veel vrijwilligers in de Hekslootpolder, maar de roerdomp wordt daar zelden waargenomen", vertelt Martijn. "Vorige week waren we daar ook om een hek te plaatsen, want het is een geschikt weidevogelgebied." Toen liet de roerdomp zich niet zien, maar toen Martijn gisteren weer naar de polder ging om te zien 'hoe het hek erbij staat', hoorde hij plots zijn kenmerkende geluid. 

Geelbruin verendek
De roepdomp verschuilt zich graag, vertelt de vogelspotter. "Hij zit vaak in het hoge riet, op zoek naar beestjes. Dan stelt hij zich stil op en gaat op in z'n omgeving", legt hij uit hoe geelbruine verendek hem daarbij helpt. "Vanwege zijn kenmerkende geluid - hoempen - hoor je 'm vaak eerder dan dat je hem ziet."

Lees ook: Texel overspoeld door honderden vogelaars: 'verdwaalde' Amerikaanse zangvogel gespot 

En zo geschiedde ook gisteren. Zodra Martijn het 'gehoemp' hoorde, bracht hij zijn camera in gereedheid. En met succes, want niet veel later fladderde de roerdomp over het moerasachtige polderland en had Martijn de 'zeldzame gast' welgeteld zes seconden voor z'n lens. 

Foerageren
Op basis van deze twee waarnemingen kan nog niet worden gezegd of de roerdomp zich definitief in het gebied heeft gevestigd. "Hij is er om te foerageren, maar het hoeft niet zo te zijn dat hij er ook gaat broeden." Voor iedereen die de roerdomp met eigen ogen wil zien, heeft de natuurliefhebber een belangrijk advies. "Kom niet te dichtbij, want ze zijn heel schuw." 

Lees ook: Zeldzame kleine roofvogel gespot op Santpoorts landgoed

In zijn profiel op de website waarisdatbeestje.nl valt te lezen dat Martijns 'doelsoort' de roerdomp is. Nu hij de reigersoort op de gevoelige plaat heeft vastgelegd, is zijn doel bereikt. "Mijn nieuwe doel is de bosuil. Er zit er een in het bos bij Bergen, dus daar ga ik de komende tijd maar eens kijken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!