Noord-Holland

De Peiling: 'Oudere automobilisten moeten veel strenger gekeurd worden'

20 februari 2019, 12.07 uur · Aangepast 20 februari 2019, 12.18 uur

Adobe
Adobe

NOORD-HOLLAND - Senioren die nog autorijden moeten strenger worden gekeurd, vindt de moeder van een doodgereden zoon. Volgens haar zijn veel 75-plussers een gevaar op de weg. Ze start nu een online petitie.

 

Coma
In mei 2017 overleed het enige kind van Joke Wiesemann uit Amsterdam. Toen hij zijn hondje uitliet werd de 42-jarige Marvin aangereden door een 89-jarige automobilist. Marvin lag nog enkele dagen in de coma waarna hij overleed. Ook de bejaarde bestuurder heeft het ongeluk niet overleefd. De familie van de man was volgens Joke al een tijd aan het discussiëren over de vraag of hij nog wel een auto kon besturen.

Pak autosleutels af
"Als jij ziet dat je bejaarde ouders niet meer kunnen rijden, pak dan de sleutels af, of pak de auto af. Dan was mijn kind er nog geweest", zegt Joke boos. Ze richt haar woede ook op de politiek, die volgens haar te weinig doet. "Autorijden is soms gewoon niet meer veilig", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Nu is het de eigen verantwoording of iemand nog de weg op gaat. Wat de familie of de huisarts ook adviseert. Dat moet echt anders."

De regels
Nu is het zo dat automobilisten van 75 jaar of ouder een medische keuring moeten ondergaan die vaak door de huisarts wordt gedaan. Die keuring wordt opgestuurd naar het CBR. Verreweg de meeste rijbewijzen van 75-plussers worden op basis van die keuring bij de huisarts probleemloos verlengd.

Rijtest
Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen wil net als Joke dat de keuring bij wordt aangepast en pleit voor een rijtest. "Het zou frequenter moeten zijn, nu slippen er te veel hoogbejaarden doorheen die eigenlijk niet meer zouden moeten rijden. Bij de test ontstaat er totaal geen beeld hoe iemand reageert in het verkeer. Er zou even meegereden moeten worden om te kijken of iemand nog geschikt is."

Petitie
Joke wil dat de wet wordt aangescherpt en dat er strenge rijvaardigheidskeuringen komen voor oudere automobilisten. Ze is een online petitie gestart die inmiddels door zo'n 5000 mensen is ondertekend. Ze hoopt minstens 40.000 handtekeningen op te halen zodat het onderwerp als burgerinitiatief besproken moet worden in de Tweede Kamer.

Wat vind jij?
Vind jij het een goed idee om oudere automobilisten strenger te keuren of is dat helemaal niet nodig? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar depeiling@nhnieuws.nl.