West-Friesland

Op pad met Statenlid Dennis Heijnen (CDA): "Ik werk zeker zestig uur per week"

20 februari 2019, 12.06 uur · Aangepast 20 februari 2019, 12.29 uur

NH Nieuws

HAARLEM - Onze provincie heeft 55 Statenleden, maar wat houdt hun functie eigenlijk in? Dennis Heijnen, fractievoorzitter van het CDA Noord-Holland, geeft ons een inkijkje...

Dennis is met zijn dertig jaar een van de jongste Statenleden van Noord-Holland. "Het werk lijkt eigenlijk heel erg op wat ze in de Tweede Kamer doen", vertelt hij. "De ministers zijn bij ons dan de gedeputeerden en de Tweede Kamer is de Provinciale Staten. De gedeputeerden voeren het beleid uit en wij bepalen het beleid en stellen kritische vragen als we vinden dat ze dat niet op een goede manier uitvoeren."

Windmolenparken
Als Statenlid houdt Dennis zich dus bezig met de provincie. "We hebben het over landbouw, over natuur. En er komen grote vragen op ons af. Kunnen er nog windmolenparken bij, willen we zonneparken bouwen?" Over al die onderwerpen wordt vaak vergaderd, maar uiteraard horen er ook werkbezoeken bij. Dennis neemt ons mee op werkbezoek naar Pall Medistad in Medemblik. Daar hoort hij onder meer aan wat de provincie voor het bedrijf kan betekenen.

Statenleden werken parttime als politici, wat betekent dat ze daarnaast ook nog een 'gewone' baan hebben. Dennis werkt 36 uur per week bij het Verbond van Verzekeraars. Aan zijn functie als Statenlid is hij nog eens 16 à 20 uur in de week kwijt. Dat komt bij elkaar neer op zo'n 60 uur per week werk, al loopt dat in verkiezingstijd op tot meer dan 80 uur. 

Vergoeding
Voor hun werk krijgen Statenleden een vergoeding. "Dat is rond de 1.300 bruto per maand, en dat is dus voor 16 tot 20 uur werk in de week", vertelt Dennis. 

Na het werkbezoek in Medemblik zit zijn werkdag er nog niet op. "Ik heb vanavond nog een bijeenkomst van het CDJA, dat is een jongerenbijeenkomst en dat gaat over wonen. Dus daar gaan we vanavond weer over praten!"

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.