Start van hoofdcontent

WARDER

nl

Bewoners Markermeerdijken opnieuw naar Raad van State

19 februari 2019, 20.32 uur

Omwonenden van de Markermeerdijken zijn vandaag opnieuw naar de Raad van State in Den Haag gestapt. Ze willen dat de provincie de werkzaamheden om de dijk te versterken onmiddellijk stopt, tot er uitspraak is gedaan in een bodemprocedure.

"Als je de dijk ergens gaat vernielen, dan is dat niet meer terug te draaien. Het moet eerst stoppen, een onafhankelijke adviescommissie moet gaan kijken van het beste is", vertelt bewoner Marco Bolluijt. 

Lees ook: Versterking Markermeerdijken van start

Al jaren is er gesteggel over de historische Markermeerdijken, tussen Hoorn en Durgerdam. In 2006 werd bepaald dat ze versterkt moeten worden maar de bewoners zien het ingrijpende dijkversterkingsplan van de Provincie en het Hoogheemraadschap niet zitten.

In dat goedgekeurde plan wordt 40 procent van de bestaande dijken afgegraven en worden nieuwe dijken aangelegd. "Dat slaat allemaal nergens op", aldus Bolluijt. "Dat maakt de dijk de dijk niet meer, het wordt dan een soort industriele dijk, wie zit daarop te wachten?" vraagt Ina Bouwman zich af.

Lees ook: Bewoners doen laatste poging om historische Markermeerdijken te redden

De bewoners zijn ervan overtuigd dat er veel minder ingrijpende maatregelen mogelijk zijn om de dijk te versterken, bijvoorbeeld ankers plaatsen in de bestaande dijk. Om dat aan te tonen startten zij een bodemprocedure, maar de uitspraak daarin volgt pas dit najaar.

Het Hoogheemraadschap is dessalniettemin begonnen met voorbereidende werkzaamheden aan de dijk, zonder te wachten tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan in die bodemprocedure.

Geen impact
Volgens Marko Cortel van het Hoogheemraadschap heeft dat werk nog geen impact op de dijk zelf. "En op het moment dat de bodemprocedure zou uitwijzen dat wij terug naar de tekentafel moeten, dan kunnen deze voorbereidingswerkzaamheden omgekeerd worden, zonder schade te doen aan wat dan ook."

Maar de bewoners vertrouwen het Hoogheemraadschap niet en zijn daarom opnieuw naar de Raad van State gestapt. Binnen twee weken wordt duidelijk of gestopt moet stoppen met de werkzaamheden tot er uitspraak is gedaan in de bodemprocedure.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws