Start van hoofdcontent

Verkiezingen

NL
V

Queer probeert het weer: Jeanine en Enno willen bij het Waterschap

19 februari 2019, 17.58 uur · Aangepast 20 februari 2019, 14.56 uur

De gemeenteraadsverkiezingen liepen uit op een teleurstelling, maar Jeanine Bouman en Enno de Vos laten zich niet uit het veld slaan. Het kunstenaarsduo doet nu met hun politieke partij Queer mee aan de Waterschapsverkiezingen in maart.

En dat is best opmerkelijk, als je bedenkt dat Queer zich vooral sterk maakt op het gebied van kunst en cultuur en opkomt voor de LHBTI-gemeenschap. Daar houden de waterschappen zich nou niet echt mee bezig. Jeanine en Enno hebben zich de afgelopen maanden goed ingelezen en denken zeker iets toe te kunnen voegen aan het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Lees ook: Jeanine en Enno willen Zandvoort laten bruisen voor homo en hetero

Moderner en eerlijker
Het duo woont in Amsterdam, maar werkt in hun atelier in Zandvoort. Ze zijn daar vandaag de stemwijzer aan het evalueren. Op de vraag of de werelden van Queer en de waterschappen niet heel ver uit elkaar liggen, reageren ze verbaasd. "Het ligt net zo ver weg als voor alle andere politieke partijen", zegt Enno. "Bij de waterschappen zijn een aantal dingen ernstig mis en dat willen we verbeteren." Ze hebben flink wat punten bedacht, wat er in het kort op neerkomt dat het eerlijker en moderner kán en móet.

Vervuilers en Naturisme
"Ten eerste verlopen de verkiezingen niet democratisch genoeg. Iedereen moet gekozen kunnen worden en er moeten niet al een aantal zetels zijn gereserveerd voor belangengroeperingen, zoals dat nu is", zegt Enno. Ze willen ook dat de vervuilers van het water harder aangepakt worden. "De vervuiler betaalt. Meet nou eens precies wie wat vervuilt, dat gebeurt nu niet. Dan kunnen ze de rekening sturen naar de vervuilers, nu draait de burger daar voor op", aldus Jeanine.

Lees ook: Noord-Holland Kiest

Meer oog voor terrorisme, meer deskundigheid onder de besluitmakers en er mag ook best wat meer ruimte komen voor naaktrecreatie, vinden de twee. "Door naturisme worden mensen wat vrijer en uiteindelijk ook toleranter naar groeperingen als bijvoorbeeld de queergemeenschap", aldus Onno. Voor de duidelijkheid, ze zeggen niet mee te willen doen om het waterschap alleen maar wat te verfraaien en diverser te maken. "Het is ons wel toevertrouwd om ergens een beetje 'sjeuïgheid' in te brengen, maar we doen dit wel met een hele serieuze agenda in ons achterhoofd", zegt Jeanine.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws / Paul Tromp