Ga naar Content
Amsterdam

Pieter Elbers blijft aan als topman van KLM

19 februari 2019, 16.38 uur
Door: · Foto: ANP/Koen van Weel

President-directeur Pieter Elbers van KLM mag aanblijven. Dat heeft het bestuur van Air France-KLM besloten, bevestigen bronnen aan de NOS. Het voornemen is om Elbers' termijn in april te verlengen.

Over zijn positie is de afgelopen tijd hevig gespeculeerd. Behoudt Air France-KLM zijn felle oranje-blauwe gloed of is het straks Parijs dat de dienst uitmaakt op Schiphol? Dat was de vraag. De commotie leidde ertoe dat Air France-KLM-topman Ben Smith vrijdag in Nederland 'een intensief gesprek' had met de ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

Het personeel van KLM voerde de afgelopen tijd actie voor het aanblijven van Elbers. Een petitie werd 25.000 keer ondertekend.

Lees ook: Medewerkers staan massaal achter KLM-baas Pieter Elbers

'Meer eenheid'
Ben Smith, die het luchtvaartconcern sinds augustus leidt, wil meer eenheid smeden tussen KLM en het Franse moederbedrijf. Daarom wil hij dat iemand uit het bestuur van de moedermaatschappij zitting neemt in de raad van commissarissen van KLM. Er waren geruchten dat Elbers dit proces belemmerde en daarmee zijn positie aan het wankelen bracht.

Lees ook: Dag van de waarheid voor het oranje-blauwe hart van Air France-KLM: exit topman Elbers?

Het veel kleinere KLM belemmert maximale groei van de groep, zo wordt er in Air France-gelederen gemopperd. Ondertussen wijzen KLM'ers hun Franse collega's op de harde cijfers: KLM's vloot mag dan misschien twee keer kleiner zijn dan die van Air France, de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij neemt wel zo'n tweederde van de winst voor zijn rekening. 

Onduidelijk is nu of deze bestuurlijke verandering wordt doorgezet en of er nog andere voorwaarden zijn gesteld aan de verlenging van Elbers' termijn. Volgens bronnen zit namelijk 'the devil in the detail'. Een van de NOS-bronnen vraagt zich af 'welke prijs KLM hiervoor moet betalen'.

Jaarcijfers
Air France-KLM maakt het besluit over het aanblijven van Elbers vanavond rond 22.00 uur officieel bekend. Morgen volgt een toelichting als het concern in Parijs de jaarcijfers presenteert. Dan zitten Smith en Elbers ook samen achter de tafel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!