Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Opruimactie De Slufter brengt tientallen vrijwilligers op de been: "Erg wat er allemaal ligt"

19 februari 2019, 16.29 uur

Susanne van Reenen uit Castricum deed een oproep via Facebook om natuurgebied De Slufter op Texel te helpen opruimen. Binnen korte tijd stonden er zeventig vrijwilligers klaar om zakken vol plastic, touw, netten en pallets uit het gebied te slepen.

Met de Jan Plezier werden de vrijwilligers vanmiddag richting de ingang van het natuurgebied gebracht. Onder begeleiding van boswachters van Staatsbosbeheer met pick-up trucks werd al snel een enorme hoeveelheid troep verzameld. "We zijn nog maar een kwartiertje bezig en de achterbak zit al vol", vertelt Van Reenen.

Opruim-wandeltochten
Van Reenen organiseert in en om haar eigen woonplaats Castricum driewekelijkse opruim-wandeltochten. Omdat ze daar verslag van doet op Facebook werd ze uitgenodigd om dat ook eens op Texel te komen regelen. "Ik kreeg de vraag: 'Goh kan je hier niet komen helpen, want het is hier heel erg.' En ja, dat blijkt ook wel."

Lees ook: Vrijwilligers gaan vuilruimen in natuurgebied De Slufter

"Het mooie van dit natuurgebied is dat het in verbinding staat met de zee", zegt Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer. "Maar dat betekent dat er ook heel veel troep mee komt met de zee. Dus je vindt enorme stukken plastic, visnetten en van alles en nog wat."

Plastic in voedselketen
Het grote gevaar is dat al het plastic in de loop der tijd uiteenvalt in kleine stukjes die niet meer op te ruimen zijn. Dat komt dan in de voedselketen van bijvoorbeeld vogels terecht. "We zijn daarom ook heel erg blij met deze actie", licht Sprenkeling toe.

Wat Susanne van Reenen betreft is de actie voor herhaling vatbaar. "Als je ziet hoe snel je mensen hier voor op de been krijgt. Ja dat gaan we zeker doen."

Wie zo lang niet kan wachten: op 9 maart houdt Staatsbosbeheer de eigen jaarlijkse opruimactie in De Slufter. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!