IJmond

IJmuiden-Newcastle minder populair onder 'inklimmers'

19 februari 2019, 10.50 uur · Aangepast 19 februari 2019, 11.43 uur · Foto: NH / Dennis Mantz

Whatsapp

Het aantal migranten dat via de ferry in IJmuiden illegaal het Verenigd Koninkrijk probeert te bereiken, is sterk afgenomen. Dat blijkt uit recente cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In 2018 liepen vijftig 'inklimmers' tegen de lamp. Zij werden in de kraag gegrepen door de Koninklijke Marechaussee en Defensie. Het jaar daarvoor was dit aantal bij de grenscontrole IJmuiden-Newcastle nog aanzienlijk hoger. Toen werden 130 illegale migranten opgepakt.

Het totaal aantal personen dat Engeland probeerde te bereiken zonder geldige papieren liep ook terug. Waren dat er in 2017 nog 910, afgelopen jaar nog 'slechts' 730.

Albanezen
Vooral Albanezen (56 procent) proberen via het laadruim van een transportwagen aan boord van het schip te komen. Ze klimmen meestal via het dekzeil of achterdeuren het ruim binnen om ongezien de overtocht naar Engeland te maken.

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee kan niet vertellen of de daling invloed heeft op de intensiteit van de controles. Wel laat hij weten dat de speurders van de dienst 'informatie gestuurd werken'.

De dienst maakt gebruik van speciaal opgeleide 'migratiehonden'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp