Ga naar Content
Schiphol

Schipholmedewerkers smokkelden koffers heroïne en cocaïne land in

19 februari 2019, 10.14 uur · Aangepast 21 februari 2019, 10.47 uur
Door: · Foto: AdobeStock

Medewerkers van Schiphol in de bagagekelder, catering en schoonmaak zijn vermoedelijk betrokken bij grootschalige drugssmokkel. De Koninklijke Marechaussee heeft vandaag twee werknemers van de luchthaven aangehouden, het gaat om mannen van 33 en 44 jaar.

In hetzelfde onderzoek deed de Marechaussee vorig jaar ook al twaalf aanhoudingen. Negen verdachten werkten op Schiphol. Dat maakte de Marechaussee vandaag bekend.

Lees ook: Twee personen aangehouden op Schiphol voor 100 kilo drugs

De arrestaties maken deel uit van een in augustus vorig jaar begonnen strafrechtelijk onderzoek van een team Zware Criminaliteit van de Marechaussee. Dat richt zich op 'de grootschalige invoer van verdovende middelen via de luchthaven Schiphol'. De verdachte werknemers hadden voor hun werk een zogenoemde Schipholpas en daarmee toegang tot het beveiligde gebied van de luchthaven.

Lees ook: Grote partij coke onderschept op Schiphol, drugs verstopt in lading bloemen

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de organisatie 'met het grootste gemak' koffers met heroïne en cocaïne naar Nederland haalde. De koffers werden door medewerkers van luchthavens in Afrika en Zuid-Amerika 'heimelijk en ongeregistreerd' aan boord gebracht. In Nederland werden ze door de bagagemedewerkers doorgegeven aan catering- of schoonmaakpersoneel en zo het land in gesmokkeld.

Lees ook: Proces 'smokkeldouaniers' Schiphol van start: "Drugs verstopt in flessen olijfolie"

De twaalf mensen die eerder werden aangehouden zijn inmiddels vrijgelaten, maar zij moeten zich later voor de rechter verantwoorden. Tijdens eerdere acties in dit onderzoek trof de Marechaussee al ruim 100 kilo heroïne en cocaïne aan. Bij doorzoekingen van woningen werden ruim 100.000 euro contant geld en goederen in beslag genomen. Ook loopt er een onderzoek naar bezittingen in het buitenland. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!