Amsterdam

Amsterdamse taxichauffeurs massaal naar Den Haag voor protest

19 februari 2019, 07.27 uur · Aangepast 19 februari 2019, 08.01 uur

Whatsapp

Een in hun ogen oneerlijke taximarkt, hoge kosten voor verzekeringen en Uber: taxichauffeurs in Amsterdam gaan vandaag protesteren in Den Haag. Ze willen dat de politiek in actie komt om de taxi-problemen in de stad aan te pakken.

Amsterdamse taxichauffeurs trekken vandaag in colonne naar Den Haag. Op het Malieveld ontmoeten ze hun collega's uit Rotterdam, die ook deelnemen aan het protest. Woordvoerder en taxichauffeur Willem Drieling verwacht dat er zo'n vijf- tot zeshonderd Amsterdam chauffeurs meegaan. Het gaat dan om chauffeurs die voor de zogeheten Toegelaten Taxi Organisaties (TTO's) werken en om taxichauffeurs die actief zijn op de contract-markt.

Lees ook: Zes Amsterdamse taxichauffeurs onder invloed van drugs achter stuur

Petitie 2000 keer ondertekend
Vanuit verschillende plekken in de stad rijden de taxi's naar de Hofstad. "Met zo'n tachtig kilometer per uur zullen we over twee rijstroken van de A4 gaan rijden", vertelt Drieling.

De verwachting is dat de chauffeurs tegen het begin van de middag op het Malieveld aankomen. Daar worden ze toegesproken door onder andere PvdA-raadslid Sofyan Mbarki en de Kamerleden Selçuk Öztürk (DENK) en Cem Laçin (SP). Het protest wordt gesteund door vakbond FNV, die zegt later ook met een eigen actie komen.

Lees ook: Taxichauffeur naar woning gelokt en overvallen door mannen met bivakmutsen

Daarna overhandigen Drieling en zijn Rotterdamse collega Gokhan Bilgin een petitie aan de voorzitter van de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer. "Die petitie is door meer dan tweeduizend chauffeurs ondertekend", zegt Drieling.

'Torenhoge verzekeringspremies'
De taxichauffeurs vragen met die petitie om een hervorming van de taximarkt en een aanpassing van de wet personenvervoer, waarin het taxivervoer geregeld is. "De regering weet niet eens wat wij doen en wat voor soorten taxi's er allemaal zijn", zegt Drieling. 

Lees ook: Fietser (24) overleden na aanrijding met taxi in Amsterdam

Volgens Drieling zijn de problemen in Amsterdam groot. "Chauffeurs moeten torenhoge verzekeringspremies voor hun auto's betalen en veel chauffeurs zijn Uber helemaal zat. Afgelopen week was ik te laat bij een klant, die veel geld betaalt, omdat het hele Damrak vaststond met Ubers." Gelijke regels voor alle taxi's zouden een oplossing kunnen zijn, maar de markt moet ook gewoon ingekrompen worden, vindt Drieling.

'Moet iets veranderen'
De taxichauffeurs zullen die wensen vandaag zo goed mogelijk proberen over te brengen aan de politiek, aldus Drieling. "Het wordt een vreedzaam protest, maar er moet wel echt iets veranderen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp