Ga naar Content

Burgemeester en inwoners Landsmeer verrast door Amsterdamse stadsnomaden

Een groep door Amsterdam trekkende stadsnomaden blijkt binnenkort te moeten verhuizen naar Kadoelen in Amsterdam-Noord, op steenworp afstand van Landsmeer. Burgemeester Van der Stoel van Landsmeer is daar boos over: ze moest via de media vernemen dat de nomaden naast de gemeentegrens komen wonen.

"Uw besluit heeft voor enige onrust gezorgd onder de Landmeerse bevolking", schrijft burgemeester Van der Stoel in een brief aan haar Amsterdamse collega Halsema. "Ons college gaat ervan uit dat wij elkaar in de toekomst over en weer ten minste vooraf informeren over besluiten die onze respectievelijke inwoners raken."

"Niet in mijn achtertuin"
Een inwoner van Landsmeer noemt de kritiek terecht. "Ze gaan overlast bezorgen voor de bewoners daar in de buurt en misschien ook hier", is haar angst. Een andere bewoner voegt toe: "Als ik zie wat voor troep ze er van maken, dat zou ik ook niet in mijn achtertuin willen."

"Beetje overtrokken"
Nu wonen de stadsnomaden nog in caravans in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Zij begrijpen eigenlijk niet waar burgemeester Van der Stoel zich druk om maakt. "Ik vind het een beetje overtrokken", stelt stadsnomade Joost. "Ik geloof dat ze als reden geven dat er een fietspad richting hun gemeente loopt waarover kinderen zich verplaatsen."

Lees ook: Stadsnomaden weigeren te verhuizen

Volgens Joost zijn de Landsmeerders bang dat daar dan iets gebeurt. "Geen idee waar ze dat vandaan halen. Paniek in een glas water, geen idee."

"Geen rotzooi"
Toch zijn lang niet alle Landsmeerders zo kritisch. "Ze mogen hier komen wonen. Want ze zijn gewoon op straat gezet zonder pardon. Het is natuurlijk ver van m'n bed, maar ze hebben daar ook geen rotzooi getrapt", stelt een bewoner.

Op 1 maart moet de verhuizing naar Kadoelen beginnen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: