Ga naar Content
Gooi

Onderzoek dood rijinstructeur afgerond: "Binnen 7 seconden was de trein bij hem"

18 februari 2019, 19.02 uur · Aangepast 18 februari 2019, 23.02 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio / Judith van Dijkhuizen

Bijna tien maanden na het fatale ongeluk waarbij rijinstructeur Henk Reinink om het leven kwam, is het onderzoek naar het ongeluk afgerond. De uitkomsten zijn gedeeld met de nabestaanden van de instructeur. Een van de opmerkelijkste conclusies: een tweede gaspedaal had het leven van Henk kunnen redden.

Rijschoolhouder Brigitte Halberstadt heeft de uitkomsten van het onderzoek afgelopen dinsdagavond gedeeld met de collega's van Henk, zo maakt Rijschoolpro.nl bekend.

Lees ook: Dode bij botsing met trein in Bussum is rij-instructeur (66), cursiste (18) ongedeerd

Het ging op 1 mei 2018 gruwelijk mis toen de auto tot stilstand kwam bij een spoorwegovergang in Bussum. De 18-jarige cursiste bleef ongedeerd, Henk kwam om het leven. Het ongeluk zorgde voor een schok in de rijschoolbranche. Er werden bloemen gelegd en er gingen stemmen op om tunnel te maken op de plek van overgang. 

7 seconden
Uit het onderzoek is gebleken dat de motor is afgeslagen toen de auto over het spoor reed. De cursiste stapte uit, waardoor de auto op de automatische parkeerrem ging. Henk had aan de bijrijderskant geen gaspedaal waardoor hij voorover boog om het gaspedaal in te drukken. Dat is hem fataal geworden. "Binnen zeven seconden was de trein bij hem", vertelt rijschoolhouder Brigitte Halberstadt. "Henk had de tijd om uit zijn auto te vluchten", voegt ze toe. 

Lees ook: Tientallen collega's bewijzen laatste eer aan omgekomen rij-instructeur (66)

Er gaan steeds meer stemmen op om in elke lesauto een extra gaspedaal te installeren. Uit onderzoek van RijschoolPro blijkt dat 78 procent van de instructeurs een extra gaspedaal onmisbaar vindt. 

Gevaar spoorwegovergang
Nog steeds maken de instructeurs zich zorgen om het spoortraject Hilversum, Bussum en Naarden. De overgang is vijf sporen breed en cursisten schrikken regelmatig als ze moeten oversteken: "Recent kwam een andere collega ook stil te vallen op de spoorwegovergang doordat de leerling schrok van de toeters en bellen die afgingen tijdens het oprijden. Hierdoor sloeg de motor af op de overgang", vertelt een aanwezige rijinstructeur. 

Ook ProRail erkent het gevaar van spoorwegovergangen. In 2050 hoopt de spoorbeheerder alle spoorwegovergangen in Nederland te hebben vervangen door tunnels en bruggen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!