Gooi

Aanleg HOV-lijn in 't Gooi moet van rechter toch naar BAM

18 februari 2019, 15.50 uur · Aangepast 18 februari 2019, 17.26 uur
Door ANP · Foto: NH / Joost Lammers

Whatsapp

Prorail moet de opdracht voor de aanleg van een buslijn tussen Hilversum en Huizen alsnog aan bouwbedrijf BAM geven. De spoorbeheerder gunde de klus na een openbare aanbesteding aan een bouwcombinatie met VolkerWessels.

BAM ging in hoger beroep en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde dat de beslissing op basis van een verkeerde beoordelingsmethode is genomen.

Lees ook: Rechter geeft bouwer gelijk in conflict met provincie over aanleg HOV Gooi

Het gaat om een speciale snelle busverbinding in 't Gooi, waarvoor er onder andere een nieuwe busbaan, een natuurbrug en spoorwegonderdoorgang moeten komen. De kwestie draait om de scores die BAM en de concurrerende bouwcombinatie behaalden voor het beperken van overlast. Dit kan op twee manieren worden bepaald.

Bij de ene methode komt een team van experts tot een consensus. Daarbij zou de bouwcombinatie van VolkerWessels als winnaar uit de bus komen. Maar het is ook mogelijk de score puur rekenkundig te bepalen. Dan zou BAM de meest geschikte bouwer voor de lijn zijn.

Lees ook: Buslijn HOV Gooi al 20 miljoen euro duurder: Kosten stapelen verder op

Het hof oordeelt nu dat de rekenkundige manier de juiste is, omdat dit zou volgen uit de zogeheten inschrijvingsleidraad. Dat is het document waarin Prorail zijn eisen voor de aanleg van de ov-lijn uit de doeken heeft gedaan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp