Whatsapp

Alkmaar

Fikse schade na brand op skibaan Bergen: "Daders staan haarscherp op beeld"

18 februari 2019, 16.30 uur · Aangepast 18 februari 2019, 17.45 uur

Camera's op de skibaan in Bergen hebben de vermoedelijke brandstichters gisteravond haarscherp vastgelegd. Op de beelden zijn vijf tot zeven jongeren te zien die van de skibaan vluchten.

Omwonenden ontdekken zondagavond het vuur en slaan alarm. Uiteindelijk blijkt dat het houten starthuisje op de borstelbaan in brand staat. De brandweer kan voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt via de bomen, wel wordt het huisje compleet verwoest. Bovendien raakt een deel van de ondergrond van de skibaan zwaar beschadigd. 

Lees ook: Brand bij skiclub in Bergen

De ochtend na de brand kijken bestuursleden van skiclub Il Primo in Bergen de beelden terug die de avond ervoor door de bewakingscamera's zijn gemaakt. "Ze staan prachtig in beeld, haarscherp", vertelt skiclub-voorzitter Lex Verweij. Het maakt de woede om de zinloze vernieling er niet minder om.

"Er stond hier een huisje dat zeer karakteristiek is voor onze baan. Met wedstrijden starten de skiërs hiervanuit. Er is nu weinig meer van over. Een trieste aanblik", vertelt Verweij terwijl hij naar de zwartgeblakerde restanten kijkt. 

Doelwit
Vorig jaar was de skibaan ook al het doelwit van vandalen. Maar zo erg als er zondagavond is huisgehouden, hebben ze bij de skiclub niet eerder meegemaakt. "Eerst gaan ze alleen nog glijdend naar beneden, kwajongenswerk. Later in de avond komen ze terug. Kennelijk met vuurwerk. Buren hebben het horen knallen. Daarna breekt er brand uit."

De camerabeelden zijn overgedragen aan de politie. "Ik wil die beelden zo snel mogelijk vrijgeven wanneer dat mag van de politie", zegt Verweij. Volgens de voorzitter is er zeker voor zo'n 15.000 euro schade aangericht. Dit hoopt hij op de daders te kunnen verhalen.

NH Nieuws/ Anne Klijnstra
NH Nieuws/ Anne Klijnstra
Whatsapp