Ga naar Content
Gooi

Hilversummers kunnen kiezen waar ze de Februaristaking gaan herdenken

18 februari 2019, 17.12 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto:

Een deel van de Hilversumse organisatie van de Februaristaking-herdenking heeft zich uit onvrede afgesplitst. Daardoor zijn er dit jaar niet één maar twee herdenkingen. Naast de oorspronkelijke herdenking in het centrum wordt er een alternatieve in Hilversum-Oost georganiseerd.

Vorig jaar ontstond er rond de herdenking van de Februaristaking ophef na een mail van de organisator. Die schreef dat vijf 'niet-journalistieke propaganda-organisaties' niet welkom waren. Burgemeester Pieter Broertjes liet vervolgens weten dat hij uit protest niet naar de herdenking ging.

Lees ook: Ophef herdenking Februaristaking Hilversum na uitsluiten media

Nu, een jaar later, is er een club ontstaan die bestaat uit een groep 'betrokken Hilversummers' die ontevreden is over de manier waarop de herdenking in 2018 verliep. De nieuwe club wil graag meer inzoomen op de belangrijke rol die Hilversum heeft gespeeld tijdens de Februaristaking. De herdenking wordt in Hilversum-Oost gehouden, waar destijds veel fabrieken stonden en de arbeiders massaal in staking gingen.

Precieze invulling onbekend
De nieuwe herdenking is op 26 februari om 17 uur bij het Nederlandsche Seintoestellen Fabriek-kunstwerk bij winkelcentrum Seinhorst. De precieze invulling van de herdenking wordt nog bekendgemaakt. Bekend is al wel dat burgemeester Pieter Broertjes een krans legt. Liesbeth ter Horst, directeur van het Verzetsmuseum in Amsterdam, houdt een toespraak.

Op hetzelfde moment wordt voor de vijfde keer de herdenking op de Kerkbrink gehouden bij het Oude Raadhuis van Hilversum. De aanwezigen gaan naar de begraafplaats 'Gedenk te Sterven' die achter de Grote Kerk ligt. "Daar is een plaquette voor de Februaristakers en gaan we om 17.30 uur bloemen of kransen leggen", aldus organisator Arthur Graaff van de oorspronkelijke herdenking.

Staking in Hilversum
De Februaristaking op 25 en 26 februari 1941 begon in Amsterdam en breidde daarna uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Utrecht en Hilversum. Aanleiding van de staking waren de eerste razzia's in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden. In Hilversum demonstreerden duizenden arbeiders van onder andere de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) van Hilversum-Oost naar het Oude Raadhuis.

Foto: NH Nieuws