Ga naar Content

Texel schudt op grondvesten door 'bombardement'

De afgelopen weken is op de Vliehors op Vlieland weer flink geoefend door straaljagers van Defensie. Vooral het oefenen van het bombarderen veroorzaakte op Texel de nodige overlast: "Het huis stond te trillen en de hond schoot de lucht in", vertelt een bewoner.

Het zijn de rustige maanden op het eiland Texel. Er zijn heel weinig toeristen en dus ook veel minder verkeer. Maar de rust op het eiland wordt in de wintermaanden vaak wreed verstoord door het geluid van de F16's van Defensie die tussen Texel en Vlieland aan het oefenen zijn.
 
Er wordt niet alleen uren achter elkaar gevlogen maar de piloten moeten ook het afwerpen van bommen oefenen. Dat laatste doet vooral De Cocksdorp in het noordelijke puntje van Texel op z'n grondvesten trillen. "Een tijdje geleden had ik flinke schade aan mijn huis. Schuren in de muren, dat soort dingen. Maar Defensie heeft wel alles netjes vergoed", zegt een mevrouw die haar hondje uitlaat. "Ja en mijn hond kruipt onder tafel. Die is dan zo bang", voegt ze eraan toe. 
 
Voorzorgsmaatregelen
Een andere bewoonster heeft voorzorgsmaatregelen genomen: "Ik heb foto's gemaakt in het hele huis. Het is de laatste tijd zo erg. Je weet maar nooit he", verzucht ze. Toch lijken de meeste Cocksdorpers vrij nuchter te zijn: "We zijn het gewend. Ze oefenen al sinds jaar en dag op de Vliehors. Dan hoor je de straaljagers en denk je 'het is weer zo laat.' Maar die bommen zijn wel heftig hoor." 
Toch laten ze zich ook wel kritisch uit over de oefeningen: "Het zijn de Wadden en die staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Eigenlijk zou je daar geen militaire oefeningen moeten houden. Maar ja, waar moeten ze dan naar toe?" 
 
Defensie heeft in Nederland weinig andere mogelijkheden om op deze schaal te oefenen met straaljagers en bommen. Defensie laat overigens wel zelf metingen verrichte op Texel in verband met de geluidsoverlast. Ook is er een klachtenlijn in het leven geroepen. De Waddenvereniging is geen voorstander van de militaire oefeningen op de Vliehors maar zegt desgevraagd dat het om oude rechten van Defensie gaat.
 
💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws