Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

PTSS-patiënt met hulphond 'geweigerd' bij sportschool Wormerveer

18 februari 2019, 14.44 uur · Aangepast 20 februari 2019, 14.28 uur
Door: · Foto: Google Streetview/Han van Someren

Big Gym in Wormerveer heeft een Zaandijker met PTSS toegang tot de sportschool ontzegd vanwege zijn hulphond. De Zaandijker voelt zich geweigerd, maar volgens de sportschool berust het op een misverstand.

Het gaat om Han van Someren, een voormalig wijkagent. In zijn werk als agent kwam hij in levensbedreigende situaties terecht. Zo ging hij in 2007 een brandend appartement binnen aan het Triangelhof in Zaandijk. Daar probeerde hij tevergeefs twee kinderen uit te redden. 

Destijds sloeg hij professionele hulp af, maar twee jaar later bleek dat dat geen overbodige luxe was geweest: tijdens een fietstocht drongen de beelden van de slachtoffers in de vlammenzee zich aan hem op en kwam hij ten val. In de weken daarna viel hij nog een keer, kreeg hij nachtmerries en werd hij razendsnel moe. Na een aantal onderzoeken wordt er PTSS bij hem vastgesteld. 

Onder de mensen
Zijn angststoornis betekende het einde van zijn carrière als agent, maar dankzij zijn hulphond durft hij zich weer onder de mensen te begeven. "Hij leidt me af, houdt me rustig en helpt op drukke plekken", zegt Van Someren over Gustar. Zelfs sporten bij zijn sportschool in Krommenie bleek geen enkel probleem, want ook Gustar was daar van harte welkom. 

Lees ook: Man met hulphond geweigerd bij Japans restaurant: "Dit mag helemaal niet"

Inderdaad, verleden tijd, want de Krommeniese sportschool is inmiddels failliet. In zijn zoektocht naar een alternatief adres, klopte Van Someren aan bij Big Gym in de Wormerveerse Antillenstraat. "Ze moesten met de directie overleggen of mijn hond welkom was, maar de conclusie luidt 'nee'"

Van Someren legt uit dat Gustar - zoals alle hulphonden - is getraind 'om rustig te blijven'.  Uit ervaring weet hij dat sportschoolbezoekers geneigd zijn de hulphond tegen de regels in aan te halen. Toch leidt dat nooit tot problemen, vertelt hij. "Als iemand te dicht bij me in de buurt komt, gaat hij tussen mij en die persoon zitten." 

Blinde mensen
"Het is voor ons iets nieuws dat iemand met z'n hond tussen de apparaten wil komen", vertelt sportschooleigenaar Ali Guner tegen NH Nieuws. De sportschool heeft een paar blinde klanten, die hun hulphond op eigen initiatief in de lounge laten wachten, legt hij uit. "Die klanten worden door medewerkers op de loopband en de crosstrainer geholpen."

Nadat Van Someren in een aan de sportschool gerichte e-mail had uitgelegd waarom hij hier van het dier afhankelijk kreeg hij een mail terug. Daarin werd gemeld dat het 'te gevaarlijk is' om een hond tussen de sporters en apparaten te laten rondlopen. Wel zou de sportschool in gesprek gaan met KNGF om zich voor te laten lichten over het nut van een hulphond voor PTSS-patiënten.

Miscommunicatie
Volgens Guner is er sprake van miscommunicatie, mede veroorzaakt door onwetendheid over het nut van hulphonden voor PTSS-patiënten. "Als vanaf het eerste moment duidelijk was geweest dat hij PTSS had, en daarvoor zijn hulphond nodig had, had hij gewoon bij ons kunnen sporten." 

Lees ook: Hulphond nog vaak geweigerd bij winkel of restaurant: "Het maakt me zo boos" 

Guner heeft Van Someren inmiddels telefonisch excuses aangeboden voor de gang van zaken. Voor de Zaandijker komt dat gebaar waarschijnlijk te laat. "Ik heb inmiddels voor een andere sportschool gekozen en aangifte van discriminatie gedaan."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!