Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Prijzen stijgen, vertrouwen daalt. Gaan we er wel op vooruit in 2019?

18 februari 2019, 11.50 uur · Aangepast 18 februari 2019, 12.42 uur
Door: · Foto: Adobe

De Energierekening blijkt fors hoger uit te vallen. De btw op boodschappen ging omhoog. De ziektekostenverzekering is duurder en het beloofde extraatje op het loonstrookje valt tegen. Geloof jij de belofte nog dat we er dit jaar vrijwel allemaal op vooruit gaan?

 

Keihard gekelderd
Afgaande op nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn mensen niet erg positief gestemd. Het consumentenvertrouwen is de afgelopen maanden keihard gekelderd. In januari waren er meer mensen negatief gestemd over de eigen financiële situatie dan het aantal mensen dat daar positief over was. De laatste keer dat het consumentenvertrouwen zo laag was, was in augustus 2015.

Loonstrookje valt tegen
De eerste klachten over het huishoudboekje kwamen een paar weken geleden, toen de loonstrookjes van januari binnen waren. En dat gevoel werd zaterdag versterkt door nieuwe cijfers van het CBS over de energierekening. Een gemiddeld huishouden betaalt in 2019 liefst 334 euro meer aan energie dan in 2018. Bijna drie tientjes per maand dus. Vooral gas wordt flink duurder. Wie een matig geïsoleerd huis warm stookt, ziet de rekening nog meer stijgen.

Koopkrachtstijging
Voor 2019 werd een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,6 procent voorspeld. De positieve effecten moeten vooral komen van loonstijgingen en van een aanpassing van het belastingstelsel. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat nu berekenen of de voorspellingen voor de koopkracht wel correct waren.

Wat vind jij?
Heb jij die berekening van het CPB nog nodig of weet je nu al hoe jouw koopkracht er voor staat? Wat doet de belofte dat we er allemaal op vooruit gaan met jouw huishoudportemonnee en het vertrouwen in de politiek? We horen het graag!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].