Ga naar Content
Noordkop & Texel

Afsluitdijk komende nachten dicht voor bruggentest

18 februari 2019, 06.46 uur
Door: · Foto: ANP/Olaf Kraak

De komende twee weken is de Afsluitdijk in beide richtingen enkele avonden en nachten afgesloten. Rijkswaterstaat gaat namelijk de bruggen in de dijk testen.

Uit onderzoek van Rijkswaterstaat bleek dat de bedienings- en besturingsinstallatie van de sluizen en de beweegbare bruggen een 'groot aantal gebreken' vertonen. Het gaat om tekortkomingen in de software, maar ook in de technische componenten. 

'Gevaarlijke situaties'
Minister Cora van Nieuwenhuizen zei eerder dat er 'onveilige situaties' waren ontstaan omdat de brug- en sluismeesters er niet op konden vertrouwen dat hun opdrachten correct werden uitgevoerd. "Door alert menselijk handelen heeft dit niet tot gevaarlijke situaties geleid. 

Lees ook: Problemen bij sluizen en bruggen Afsluitdijk 

De afgelopen weken is eraan gewerkt om de draaibruggen in de Afsluitdijk veilig te kunnen blijven bedienen. Zo zijn er extra camera's geplaatst. Dit is nodig omdat bleek dat de informatieoverdracht tussen de verschillende bedienings- en besturingssystemen niet optimaal functioneert. Rijkswaterstaat moet nu testen of dat goed werkt en of er meer maatregelen nodig zijn.

Vijf nachten dicht
Voor het testen van de bruggen is het nodig de weg en vaarweg in de avond en nacht af te sluiten. Dat gebeurt deze week op maandag 18 februari, dinsdag 19 februari en woensdag 20 februari. Volgende week op maandag 25 februari en dinsdag 26 februari.

Het weg- en scheepvaartverkeer is die nachten gestremd tussen 22.00 en 05.00 uur. Het wegverkeer in beide richtingen wordt omgeleid via de Houtribdijk. Dat betekent een extra reistijd van ongeveer een uur.

Anderhalf tot twee jaar
Overigens duurt het nog even voordat alle problemen zijn verholpen. Rijkswaterstaat verwacht dat het nog anderhalf tot twee jaar zal duren voordat de Afsluitdijk weer betrouwbaar genoemd kan worden.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!