Zaanstreek-Waterland

Dronebeelden van 'luchtkastelen':  Zelfgebouwde vliegers voor het eerst de lucht in

17 februari 2019, 21.11 uur · Aangepast 18 februari 2019, 08.58 uur

NH Nieuws

PURMEREND - Het mooie weer zorgt niet alleen voor plezier op het strand, maar ook in de lucht. Vliegeraars Peter Gaulhofer (64) en Toon Hannink (72) pakken vandaag dan ook hun kans: verschillende zelfgemaakte vliegers gaan voor het eerst de lucht in.

Ooit waren ze lid van de Noord-Hollandse vliegerclub en nog steeds zijn het fanatieke vliegeraars. Zo beginnen Peter en Toon al in de winter met hun voorbereidingen. Ze bouwen alle modellen dan ook helemaal zelf: van vliegers in de vorm van een vogel tot aan zeskantjes en een wafel van 7,5 meter breed.
 
Maar dat is niet het enige waar de vliegeraars veel tijd mee kwijt zijn: ze moeten ook nog het windscherm gereed maken en transport regelen. Daarnaast hebben ze een kar nodig die de vliegers vervolgens door het zand kan rijden. 
 
"Het geeft een kick"
Vandaag worden ze beloond voor al hun moeite en kunnen de 'luchtkastelen' dan eindelijk de lucht in. Meestal spreken de vliegeraars af in Camperduin, maar nu maken ze een uitzondering. Het heldere weer zorgt voor prachtige plaatjes boven het industrieterrein Baanstede in Purmerend, leggen ze uit. 
 
 
"Het is zoveel werk. Als je vlieger dan de eerste keer omhoog gaat, dan komt de ontspanning. Daar krijg je echt een kick van", vertelt Peter. Toon voegt toe: "Het is heel fascinerend dat je iets kan bouwen dat vliegt. En dan gaat het ook nog eens als een sierlijk kunstwerk de lucht in. Er zijn duizenden modellen, maar het geeft heel veel voldoening als je zelf een model kan bouwen."
 
Nog lang mee doorgaan
De twee hopen nog jaren door te gaan met hun hobby. In principe gaan ze een keer in de twee weken vliegeren. Maar zodra het weer goed is, dan bellen ze elkaar eigenlijk meteen op. "Moeten we? Hebben we tijd en zin? Dan doen we het", aldus Toon. "We hebben immers de tijd, want we zijn gepensioneerd."
 
💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!