Alkmaar

NL
V

Huis van Hilde kiest lookalike bronstijdmeisje Julia

17 februari 2019, 17.56 uur · Aangepast 17 februari 2019, 19.44 uur

Zo'n twintig meiden kwamen vandaag naar archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum om auditie te doen voor de rol van Julia. Een meisje dat leefde in de Bronstijd en in de jaren '70 werd opgegraven door archeologen.

In april is er een nieuwe tentoonstelling waarin Julia in filmpjes uitleg geeft over de Bronstijd. "Aan de hand vier VR-filmpjes kun je door de tentoonstelling haar verhaal volgen. Dus zij vertelt je alles over de Bronstijd, over de vondsten van de Westfrisiaweg", legt projectleider Kristel Witkam uit.

Zelfgemaakte kostuums
En dus kwamen vandaag zo'n twintig Julia's naar archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum om mee te doen aan de auditie. "Ik vind sowieso toneelspelen heel leuk. En als dat dan ook nog eens mag in van die hele gave kostuums, zelf gemaakt allemaal, dan vind ik dat heel cool", zegt een van de potentiële Julia's.

Lees ook: Op zoek naar lookalike van bronstijdmeisje Julia

"Ik studeer aan de Kunstacademie. En in de ban van experimenteren in de kunst is performance art natuurlijk ook wel een dingetje. Dus bij dezen, ik probeer eens wat nieuws", zegt een andere deelnemer.

Paar duizend jaar geleden
In drie rondes moeten de deelnemers tijdens de auditie opdrachten uitvoeren en dingen naspelen. Het inleven in een vrouw die een paar duizend jaar geleden leefde is nog een hele opgave, zegt een van de deelnemers. "Het is een hele andere setting. Maar aan de andere kant is het wel een meisje van mijn leeftijd, dus daarom denk ik wel dat het te doen is." Een ander heeft er minder moeite mee. "Ik denk ook wel dat Julia niet heel anders dan mij zou hebben geleefd in termen van wat ze nodig had en wat ze de hele dag deed om zichzelf te vermaken."

Minke
Vanavond is bekendgemaakt wie de rol van Julia op zich mag nemen. Minke, afkomstig van Texel, is de gelukkige. "Ze lijkt er op Julia en ze kwam het beste naar voren bij de opdrachten", luidde het oordeel. "Ze zei bovendien dat ze als eilander wel gewend was om veel te reizen, net als in de Bronstijd. Dat was wel een mooie vergelijking."

De nieuwe tentoonstelling is vanaf 19 april te bezoeken in het archeologiecentrum.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!