Ga naar Content
Amsterdam

Over twee weken geen metrolijn 51 meer: "Reiziger staat niet meer centraal"

18 februari 2019, 14.30 uur · Aangepast 18 februari 2019, 16.36 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Over twee weken neemt Amstelveen afscheid van lijn 51. Er komt wel een alternatief voor de metro, maar dat wordt een tramlijn waar veel Amstelveners niet blij mee zijn. In de tussentijd moeten ze het doen met een bus en een veel langere reistijd.

Lijn 51, die ook wel de Amstelveenlijn wordt genoemd, werd in 1990 geopend als onderdeel van het Amsterdamse metronetwerk en werd zowel door metro's als aangepaste trams gebruikt. Een compromis dat zeker in de beginjaren voor veel technische problemen zorgde. Ook is de lijn in Amstelveen berucht vanwege het grote aantal ongelukken.

Lees ook: Bewoners bijgepraat over verbouwing Amstelveenlijn: "Even door de zure appel heen"

Maar na bijna dertig jaar zijn de huidige sneltrams verouderd, zitten ze overvol en kampen regelmatig met storingen. Daarom wordt de Amstelveenlijn nu omgebouwd tot een gewone tramlijn van Amsterdam-Zuid naar Amstelveen-Westwijk. De rechtstreekse verbinding van Westwijk naar Amsterdam Centraal vervalt en daar zijn ze in Amstelveen niet over te spreken. De reistijd naar Centraal neemt toe en er moet worden overgestapt.

Slecht ter been
Amstelvener Philip Bodenstaff denkt dat het komt door de Noord-Zuidlijn. "Die lijn heeft zoveel geld gekost, die moet hoe dan ook gebruikt worden", redeneert Bodenstaff. "Lijn 51 wordt weggehaald en het enige alternatief is dan de Noord-Zuidlijn en dat betekent één of twee keer overstappen. Als je oud, gehandicapt of slecht ter been bent, dan is dat een probleem."

(Tekst gaat verder onder de video)

Lijn 51 is over twee weken verleden tijd - NH Nieuws/Doron Sajet

Voor kandidaat-Statenlid Hylke ten Cate van 50PLUS/Partij van de Ouderen voor Noord-Holland is de steeds slechtere bereikbaarheid het belangrijkste thema voor de Provinciale Statenverkiezingen volgende maand. Want niet alleen het wegvallen van lijn 51 is hem een doorn in het oog, ook verdwijnen er steeds meer belangrijke buslijnen en komen er onhandige alternatieven voor terug.

Reiziger centraal
"De reiziger staat niet meer centraal en dat zou wel moeten", zegt Ten Cate erover. Mocht hij worden verkozen voor de Provinciale Staten, dan mogen Amstelveners zoals Bodenstaff hem er over vier jaar op afrekenen als het OV in de regio niet is verbeterd.

In de tussentijd zit Philip Bodenstaff ook niet op zijn handen: "We hebben een protest gehad, we hebben geschreven naar het gemeentebestuur en met een aantal mensen ingesproken bij de regioraad. Ze luisteren lief knikkend naar je, maar er verandert niets."

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.