Haarlem

NL
V

VIDEO: Auto op haar na geraakt door trein op onbewaakte overgang in Santpoort-Zuid

15 februari 2019, 19.10 uur · Aangepast 16 februari 2019, 10.28 uur · Foto: ProRail

Beangstigende beelden uit Santpoort-Zuid: een camera van spoorbeheerder ProRail heeft daar vastgelegd hoe een auto bij het oversteken van een onbewaakte spoorwegovergang op een haar na wordt geraakt door een voorbijrazende sprinter.

De beelden zijn gemaakt op het onbewaakte overpad dat naar de Van Dalenlaan leidt, en zijn vandaag door ProRail op YouTube geplaatst om aan te tonen 'dat onbewaakte overwegen zeer gevaarlijk zijn'. 

Lees ook: ProRail pakt onbewaakte overweg aan: "Niet meer van deze tijd"

"Daar [op de onbewaakte overweg, red] denkt een automobilist rustig de overweg over te steken zonder echt op te letten", schrijft ProRail. "De bestuurder had geen seconde later moeten zijn en had blijkbaar een dozijn vol engeltjes op zijn of haar schouder."

Lees ook: Onbewaakte spoorwegovergangen gaan verdwijnen: hoe, waarom en wanneer? 

ProRail vindt al langer dat onbewaakte overwgen in Nederland zo snel mogelijk moeten worden afgesloten. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan, omdat er veel belanghebbenden zijn en sommige overwegen dienen als toegangsweg naar enkele woningen. In totaal zijn er in Noord-Holland nog tien onbewaakte overwegen, waaronder twee in Santpoort-Zuid. 

Bekijk op de kaart hieronder welke overgangen in Noord-Holland nu nog onbewaakt zijn. De twee nog bestaande 'huisaansluitingen' zijn hier buiten beschouwing gelaten. 

Betonblokken
Eerder dreigde ProRail onbewaakte overgangen te blokkeren met betonblokken. Zo ver is het niet gekomen bij de overgang in Santpoort-Zuid. Wel is de spoorbeheerder daar vandaag  begonnen met voorbereidende werkzaamheden voor een parallelweg langs het spoor, om de twee onbewaakte overgangen op den duur te kunnen opheffen.  

Lees ook: ProRail wil snel alternatief voor gevaarlijke spoorwegovergang Santpoort-Zuid 

Om ruimte te maken voor de weg heeft ProRail vandaag enkele knotwilgen gekapt. Wanneer de parallelweg exact wordt aangelegd is nog niet bekend, maar vanaf dat moment 'hebben bewoners de mogelijkheid om via een andere route het spoor te passeren'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!