Ga naar Content
Noordkop & Texel

Stuurhuis van TESO-veerboot Schulpengat naar Texels museum

15 februari 2019, 16.52 uur · Aangepast 15 februari 2019, 17.02 uur
Door: · Foto:

Het stuurhuis van veerboot Schulpengat krijgt een tweede leven bij museum Kaap Skil. TESO wil het onderdeel van het schip behouden en het als ‘Texels nautisch erfgoed’ een vaste plek geven op Texel.

De voormalige TESO-veerboot Schulpengat wordt momenteel gesloopt door Galloo in Gent. Voordat de recycling van het schip begon, is één van de twee scheepsbruggen nauwkeurig afgezaagd en veiliggesteld. Het wordt nog een hele klus om het stuurhuis heelhuids terug op Texel te krijgen: het gevaarte weegt namelijk ruim 30 ton. 

Lees ook: 'Gekke Texelaars' op tournee door Duitsland met iconisch TESO-souvenir

Technisch medewerkers van de Stichting Texels Museum hebben eerder alle apparatuur uit het stuurhuis verwijderd en zorgvuldig geconserveerd, zodat deze na aankomst in Texel volledig in de oude staat kan worden hersteld.

Lees ook: Tesoboot maakt een uitstapje: vaartuig gespot in Noordzeekanaal

Inmiddels is er ook een architect ingeschakeld; hij gaat het stuurhuis exact nameten, de eisen voor de fundering formuleren en de aanvraag van de vergunningen beoordelen. Het is nog niet honderd procent zeker of het gaat lukken om het stuurhuis op het museumterrein te plaatsen.

Als alles volgens plan verloopt, wordt het stuurhuis komend najaar bij het museum geplaatst.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!