Ga naar Content
IJmond

Grafiet-alert van Tata Steel vanaf nu beschikbaar

15 februari 2019, 16.10 uur
Door: · Foto: NH / Dennis Mantz

Inwoners van Wijk aan Zee kunnen zich per direct aanmelden voor de grafiet-alarmservice van Tata Steel. Zij krijgen dan vanaf maandag een sms'je van de staalgigant als bij zuidelijke wind grafiet vrijkomt tijdens het verwerken van zogenoemde roza-slak.

De alarmdienst is een van de maatregelen die Tata Steel aankondigde na de aanhoudende klachten over de grafietregens, in november vorig jaar. Toen kwamen huizen, straten, speeltoestellen en auto's van Wijk aan Zeeërs onder de glinsterende stof te zitten. Sindsdien is er veel te doen over de overlast van de staalfabriek.

Lees ook: Dorpsraad Wijk aan Zee wil nieuw longkankeronderzoek

Toch beperkt de sms-alarmdienst zich voorlopig tot de grafietoverlast. Bij andere stoffen wordt er geen alarm verstuurd. Het gaat dan ook voorlopig om een proef, benadrukt Tata Steel in een persbericht.

Lees ook: Tata-directeur: "Overkapping alleen is niet de enige oplossing tegen stofoverlast"

De waarschuwingssms'jes worden alleen verstuurd tussen zes uur 's ochtends en tien uur 's avonds. Mocht er 's nachts grafietuitstoot zijn, dan krijgen de inwoners van Wijk aan Zee het berichtje de volgende ochtend. 

Wie de berichtjes wil ontvangen, moet zich eerst aanmelden via de website van Tata Steel. "Een Tata Steel-chef kan straks 24 uur per dag een bericht uitsturen, om omwonenden te wijzen op een eventuele uitstoot", vertelde directeur Hans van den Berg eerder aan NH Nieuws. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!