Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Nieuwe intercity en Fyra-opvolger eindelijk te zien op het spoor

15 februari 2019, 15.53 uur · Aangepast 15 februari 2019, 16.35 uur · Foto: NS

De nieuwe super-intercity die het debacle met de mislukte hogesnelheidstrein Fyra moet doen vergeten, is eindelijk te zien op het spoor. Toch duurt het nog jaren totdat passagiers mogen instappen, zo meldt de NS.

De nieuwe trein, die de naam Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) heeft gekregen, gaat vanaf 2021 rijden op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda. De trein kan een maximumsnelheid halen van 200 kilometer per uur.

Testraject
De eerste ICNG heeft inmiddels de fabriek in het Poolse Katowice verlaten. Volgens de NS begint nu een lang traject met testen. Dit wordt onder meer gedaan in het Duitse Salzgitter, het Oostenrijkse Wenen en het Tsjechische Velim.

Lees ook: Gedupeerde reizigers van vertraagde Intercity Direct-treinen krijgen geld terug

De trein is de officiële opvolger van de Fyra. Die werd bij de opening van de hogesnelheidslijn in 2012 met veel bombarie gelanceerd, maar bleek te veel last te hebben van allerlei mankementen. Uiteindelijk werden de hogesnelheidstreinen vrijwel ongebruikt teruggestuurd naar Italië.

Intercity Defect
Nog altijd zijn er grote problemen voor reizigers op de hogesnelheidstrein. Reizigers moeten nog altijd extra betalen voor het snelle ritje tussen Amsterdam en Rotterdan, terwijl de 'Intercity Direct' geregeld met pech op het spoor staat. De trein is op dit moment namelijk een van de slechts presterende diensten van de NS. 

Zo komt de trein er uiteindelijk uit te zien