Haarlem

Haarlemse scholieren geven versleten spijkerbroeken tweede leven: "Voor arme gezinnen"

15 februari 2019, 14.15 uur

Leerlingen van het Lyceum Sancta Maria in Haarlem vormden vanmorgen één grote keten van spijkerbroeken rond hun eigen school. Ze willen hiermee aandacht vragen voor duurzaamheid en hopen hun oude broeken een nuttige nieuwe bestemming te geven.

Ze noemen het zelf 'de slapende spijkerbroekenactie'. Slapend, omdat het broeken zijn die in de kast blijven liggen en niet meer gedragen worden. Iedereen heeft waarschijnlijk wel een paar van die broeken thuis liggen.

Circulaire economie
De afgelopen maanden waren de Haarlemse scholieren al samen met de gemeente, ondernemers en de Stichting Technotrend ideeën aan het ontwikkelen over een circulaire, duurzame, economie. Vandaar ook als symbool een cirkel van spijkerbroeken om de school heen.

Lees ook: Vijf burgemeesters openen met snoeischaar duurzaamheidsinitiatief

Virgil Bawits, projectleider duurzaamheid in de regio Haarlem, had een gastles gegeven op het Sancta Maria over 'Slapende Spijkerbroeken', met de inzamelingsactie als gevolg. "Er zijn zoveel 'slapende broeken' die nog gewoon draagbaar zijn. Geef ze aan gezinnen die ze goed kunnen gebruiken en hoe meer we de broeken recyclen, des te minder CO2 de lucht ingaat om nieuwe spijkerbroeken te maken."